Lezend meevaren op een Grieks schip midden jaren zeventig: ‘Maidentrip’

Gepost door: Corry Gepost op: 11 februari 2013 | 1 Reacties

Tags: ,

Ik was het al lang van plan maar afgelopen weekend heb ik dan toch eindelijk 'Maidentrip' gelezen, een roman van de Zeeuwse Marjon Sarneel. Het verhaal speelt zich af midden jaren zeventig. Het verhaal begint bij de ontmoeting tussen hoofdpersoon Heleen en de Griekse zeeman Dimitris, in het café dat Heleen samen met haar moeder drijft in Terneuzen. Eigenlijk kan ze niet weg uit het café maar natuurlijk kan ze de uitnodiging van Dimitris om hem te bezoeken in Griekenland niet weerstaan. Zo begint een avontuur dat langer duurt dan Heleen aanvankelijk dacht.

Door onverwachte oorzaak belandt ze op het vrachtschip van Dimitris, die daar als eerste stuurman werkt en vaart ze een tijdje mee. Het leven van alledag aan boord van zo'n mannenschip is even wennen, evenals de  cultuurverschillen die onvermijdelijk naar boven komen. Het valt niet altijd mee om hiermee te dealen. Met meer en minder succes probeert ze om te gaan met de uitdagingen aan boord en probeert ondertussen uit te vinden hoe ze de problemen met haar moeder op afstand kan relativeren. Haar jeugd in Terneuzen komt langzamerhand in een ander daglicht te staat en al schrijvend probeert Heleen achter de waarheid te komen.

Het boek is een boeiende roman over een beginnende relatie tussen twee mensen met verschillende achtergronden en geeft tegelijkertijd een beeld van het leven in Griekenland in die tijd. Hier en daar een feest van herkenning en soms ook een verzuchting van  'poe, poe, ik moet er niet aan denken'! Het is met veel gevoel voor detail geschreven waardoor je het gevoel hebt zelf mee te varen en mee te kijken over de schouder van Heleen. Ik heb het boek achter elkaar in drie avonden uitgelezen, een aanrader voor liefhebbers van romans met een Grieks tintje.

Maidentrip, door Marjon Sarneel, ISBN 9789080627079

Maidentrip

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Het is altijd spannend om te lezen hoe een lezer je boek ervaart. Iedereen leest zijn of haar 'eigen versie'. Dat kan ook niet anders, lezen is een actieve bezigheid, het is hard werken om al die beelden in je hoofd te projecteren. Fijn Corry dat Maidentrip je bevalt. Ik schrijf momenteel met rode wangen van plezier aan mijn nieuwe roman, werktitel De IJzergieterij. Een heel ander verhaal, een compleet ander schrijfproces. Hopelijk bevalt dat boek je te zijner tijd ook! met hartelijke groet Marjon

    Posted by Marjon Sarneel, 13/02/2013 9:27pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments