Met een politiecommissaris op jacht in Athene

Gepost door: Corry Gepost op: 4 april 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Het is spannend als ik mee rij door de straten van Athene. Via de Pantepistimou richting centrum. Daar is het te doen, op het Sindagmaplein is een opstootje waar we ons mee moeten bemoeien. Commissaris Charistos springt uit de auto, rent op de groep af en... Nee, ik zit niet echt bij hem in de auto (gelukkig niet) maar rij astraal mee als ik de boeken over Kostas Charitas lees. Ontsproten aan de fantasie van Petros Markaris maar wel een tamelijk waarheidsgetrouwe weergave van de dagelijkse Atheense politiepraktijk. Markaris schrijft levendig en beeldend over de belevenissen van de commissaris. Over zijn werk, z'n leven en z'n dagelijkse strubbelingen met de ambtenarij, met de journalisten en met de vele soms vreemde figuren die hij ontmoet als hij op onderzoek uitgaat. Leuk, fascinerend en vooral ook erg herkenbaar voor wie vaker in Griekenland komt.

Petros Markaris is geboren in Istanbul. Hij doceert dramaturgie aan de Universiteit van Thessaloniki, heeft toneelstukken geschreven, werk van Brecht en Goethe vertaald en vele scenario's voor toneel en televisie geschreven. Dit verklaart de sterke visualisaties in de detectives van Markaris. Wat hij beschrijft zie je, voel je en beleef je werkelijk mee. Je waant je in Athene en bent ondergedompeld in het decor dat hij schetst. Het zijn heerlijke boeken voor wie in Griekse vakantiestemming wil raken of gewoon heimwee heeft naar Griekse sferen. En daarbij ook houdt van een spannend verhaal dat zodanig boeit dat je de tijd vergeet. De beschrijvingen:

De zelfmoord van Che
Kostas Charistas werkt als commissaris in Athene. Zijn huwelijk is modaal, hij mist zijn dochter die in Thessaloniki studeert en hij heeft niet altijd een positieve kijk op het leven. In dit boek bereidt Athene zich voor op de Olympische Spelen. De stad is één grote bouwput. De succesvolle ondernemer Jason Favieros doet goede zaken. Dertig jaar geleden was hij een fervent tegenstander van het kolonelsregime, nu gaat het hem als zakenman voor de wind. Waarom schiet hij zich tijdens een live-televisieprogramma door het hoofd? Kostas Charitos ziet - net als miljoenen andere Grieken - thuis voor de televisie hoe Favieros zich van het leven beroofd. De commissaris is herstellende van een zaak die hijzelf nauwelijks overleefde. Na enkele weken in het ziekenhuis, moet hij nu tegen zijn zin thuis uitrusten. De zoektocht van Charitos brengt behalve grootscheepse fraude die vooral ten koste gaat van immigranten en buitenlandse werknemers, ook aan het licht dat er biografieën klaarliggen van de slachtoffers op het moment van zelfmoord.
Een verrukkelijke misdaadroman: een sterk plot dat de lezer blijft intrigeren, verrassende ontwikkelingen, boeiende karakters, een heerlijke ambiance en een grote dosis ironie. Vooral de opmerkingen over de Griekse deugden en ondeugden, de gang van zaken binnen het Atheense politiekorps en de verhouding en woordenwisselingen tussen commissaris Charitos en zijn vrouw Adriani zijn om te smullen.

Het late journaal
Op een avond wordt commissaris Kostas Charistos naar een TV-studio geroepen waar de onderzoeksjournaliste Janna is vermoord, vlak voordat ze in het late journaal sensationele onthullingen zou doen. De moordenaar moet dat geweten hebben en heeft met zijn daad de bekendmaking voorkomen. Charistos was niet erg op Janna gesteld. Ze was jong, succesvol en een harde dame, die hem op de zenuwen werkte. Wanneer hij aan deze zaak werkt, raakt hij steeds dieper betrokken bij de onaangename wereld van de media. Als ook Janna's opvolger wordt vermoord, beseft Charistos dat hij nog dieper moet graven. Dat brengt zijn positie in gevaar, omdat door zijn doortastend speuren verschillende prominenten zich ongemakkelijk gaan voelen. De ontmaskering van de moordenaar is een verrassing.

Nachtvlinder
Nadat een aardbeving het eiland waar hij met vakantie was teisterde, moet commissaris Kostas Charitos zijn verblijf voortijdig afbreken. Juist voor zijn vertrek wordt hem verteld dat er door de aardverschuiving het lijk ontdekt is van een man die kennelijk vermoord is. Terug in Athene moet hij het onderzoek starten van de moord op nachtbaron Koustas, die op straat door een onbekende werd neergeschoten. Er is geen enkele aanwijzing noch verklaring voor beide moorden en Charitos weet nauwelijks waar te beginnen. Eerder bij toeval komt hij erachter dat beide moorden met elkaar te maken hebben en dat er sprake is van het witwassen van zwart geld in het louche circuit van derderangs Griekse voetbalclubs. Dit merkwaardige verhaal speelt zich vooral af in en rond Athene, waarvan zowat alle namen van straten en lanen worden genoemd, waaraan een buitenstaander overigens nauwelijks een boodschap heeft. De karaktertekening van de norse en stugge commissaris, die ondanks hartklachten onverbiddelijk doorgaat, is heel geslaagd en blijft het hele verhaal door geloofwaardig.

Bloedrechters
Als het commissaris Kostas Charitos van de Atheense politie al eens meezit, dan is het slechte nieuws nooit ver weg. Nauwelijks heeft hij kunnen genieten van de wetenschappelijke promotie van zijn dochter Katerina, of zij wordt het slachtoffer van een terreurdaad. Onbekenden kapen een veerboot voor de kust van Kreta en gijzelen driehonderd opvarenden. Charitos haast zich naar Kreta om de reddingsoperatie van dichtbij te volgen. Maar terwijl Griekenland ademloos afwacht hoe het afloopt, wordt Charitos teruggeroepen naar Anthene: hij moet een gemaskerde man zien te stoppen die 's nachts als een engel des doods door de straten van de hoofdstad dwaalt en reclameacteurs vermoordt. Deze twee verhaallijnen komen op onverwachte wijze samen. Hoewel het verhaal niet buitengewoon spannend is, is het een prettig leesbaar boek, vooral ook omdat je mee kan leven met het (prive) wel en wee van de commissaris.

Het kindermeisje
Dit boek heb ik nog niet gelezen. En al lees ik in de recensie dat het boek minder spannend is dan de andere ben ik toch nieuwsgierig en ga dit boek zeker een keer lezen.
Tijdens een korte vakantie in Istanbul wordt de Griekse commissaris Kostas Charitos betrokken bij een zaak van zijn Turkse collega's. Nadat zij haar broer in Griekenland heeft vergiftigd, is een oude Griekse vrouw naar Turkije vertrokken om enkele openstaande rekeningen uit haar verleden te vereffenen. Deze 90-jarige vrouw laat een spoor van met landbouwvergif bereide broden na, een beproefd middel op het Griekse platteland om van iemand af te komen, en af en toe een bos bloemen op een graf. Niemand weet wie haar volgende slachtoffer zal worden, en wat haar motieven zijn, omdat er bijna geen bekenden van haar meer in leven zijn. De samenwerking tussen de beide politiemannen verloopt stroef, historisch bepaald, en er moeten heel veel kilometers afgelegd worden door beide heren voordat zij de vrouw gevonden hebben. De knorrige commissaris treedt op als reisgids in dit verhaal, niet verwonderlijk omdat hij in 1937 in diezelfde stad werd geboren. Het gegeven is origineel, de uitwerking dreigt te verzanden in de talrijke rondleidingen, voeg daarbij de lastig te onthouden Griekse en Turkse namen van alle personen (gelukkig staat achterin een namenlijst), waardoor een goed vertaalde, maar niet spannende politieroman overblijft.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments