Meteora, een van de wereldwonderen

Gepost door: Corry Gepost op: 28 juni 2013 | 3 Reacties

Tags: , ,

Woensdagochtend doen we nog een laatste rondje door Elati en stimuleren de lokale economie nog wat met de aankoop van bergthee en twee youvetsi-ovenschaaltjes. Nog even twee flessen water vullen uit de bron op het pleintje en dan op naar Kalambaka, waar we een van de bekende wereldwonderen gaan bekijken: de Meteora. Maar eerst maken we nog enkele foto's onderweg en stoppen we nog even bij een riviertje en kleine waterval in Pyli.

BijenflatBijenflat

PyliBoogbrug in Pyli

De Meteora zijn zo'n 65 kilometer vanuit Elati, dus tijd genoeg om onderweg nog even Trikala aan te doen. Een echt Griekse stad in de ochtend is altijd leuk!

Trikala

We parkeren aan de rand van het centrum en wandelen de stad in. Wat een drukte overal! Waar auto's nog mogen rijden rijden ze file, parkeren her en der aan de kant, kletsen door het raampje met elkaar en ontwijken de vele fietsers (!), brommers en voetgangers op hun pad.  In het hart van het centrum is een voetgangersgebied. Niet dat dit er veel rustiger op wordt, want fietsers racen net zo vrolijk verder en qua drukte lijkt het op zaterdagmiddag in Middelburg. Er wordt naar hartelust gewinkeld en bijgekletst op een van de overvolle terrassen. Wat is het hier gezellig! En groen, door de vele bomen, het parkje in het centrum en de met bomen omzoomde rivier die door het centrum stroomt. Ik bespeur hier eigenlijk weinig van de crisis, al vertelt een jongen die voor het Griekse Rode Kruis geld inzamelt ons dat het wel degelijk te merken is. En ach, dat is natuurlijk ook zo, er blijven altijd mensen die wel genoeg geld hebben om te shoppen en te feesten, het is in Griekenland gewoon heel slecht verdeeld.

Trikala fietsenVeel fietsen in Trikala

Met beetje pijn in het hart verlaten we de stad, twijfelen nog even of we hier niet een nachtje zullen blijven maar het is nu in de middag wel erg warm en de Meteora lokken. Even na tweeën stappen we dan toch weer in de auto. In Kalambaka parkeren we bij het eerste beste luxe hotel met riante parkeerplaats in de schaduw. En dat is belangrijk gezien de hoeveelheid olie en wijn in de auto die we echt niet mee naar binnen willen sjouwen! We vragen voor de vorm binnen nog even naar een kamer (mooi hotel, dure kamer zonder echt spectaculair uitzicht) en zeggen dat we een klein rondje doen en dan misschien terugkomen. Zo hebben we even een parkeerplekje en kunnen op het gemak iets uitzoeken met view op de Meteora. Een half uur later checken we in bij hotel Kefos, met een aardige Griekse yiayia die ook op haar kleinkind past.  A room with a view en prima parkeerplaats.

hotel met uitzichtUitzicht balkon Kalambaka

De Meteora zijn overdonderend mooi. Echt adembenemend en dat nadat we al zoveel moois hebben gezien! Het is eigenlijk met niets te vergelijken, zo bijzonder en zelfs bizar. Als een soort triffits komen de zandsteenrotsen uit de grond met daarop balancerend, als een kleine hoed van een paddenstoel, de kloosters (in totaal 23). De Thessalische vlakte was vroeger een binnenzee en bergstromen hebben de rotsen gepolijst, ingekerfd en er holen in geslepen. 'Meteora' betekent letterlijk 'de in de lucht zwevende' en behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden van Griekenland. Van de 23 kloosters zijn er nog vier bewoond en er zijn zes kloosters te bezoeken.  Voor vandaag zijn wij te laat, de kloosters zijn inmiddels gesloten. We doen dit rondje morgenochtend nog een keer en bezoeken dan een of twee kloosters.

Aardig om te weten is dat delen van de James Bondfilm 'For Your Eyes Only' opgenomen zijn in dit gebied, met name bij het klooster Agia Triada.

MeteoraMeteora

Meteora

Vrijdagochtend rijden we op tijd weg en starten ons rondje weer vanuit Kastraki. Hier vandaan is het uitzicht meteen al indrukwekkend. We willen Varlaan en Groot Meteoor bezoeken, maar helaas, Varlaan is op vrijdag gesloten. Het wordt alleen Groot Meteora, waar veel te zien is, waaronder drie mooie musea. Dit klooster is onder de naam Metamorphosis tussen 1356 en 1370 gebouwd en in 1388 vergroot. Het ontving veel giften en werd het belangrijkste klooster van de groep. Het is nu een goed onderhouden klooster, waar je een relatief groot deel kunt bezichtigen. Ook zijn vanaf de buitenterrassen schitterende uitzichten op de omgeving. Er is een parkeerplaats aan de weg, en dan moet je nog wel een flinke trap nemen (breed en prima onderhouden). Niet echt iets voor mensen met veel hoogtevrees!

MeteoraKlooster in Meteora

Het gebied is zo bijzonder dat je niet kunt stoppen met oooh en aaaah roepen en foto's maken. Omdat we vandaag toch nog een keer in Metsovo willen geraken stoppen we er toch mee en rijden zo tegen twaalf uur richting Panagya en daarna Metsovo. Een prachtige route en we verheugen ons vooral ook op de Katarapas, de mooiste pas van Griekenland die op bijna 1700 meter ligt, net voor Metsovo. Bij het begin van de nieuwe snelweg (Egnatia Odos) wacht ons helaas een verrassing: de pas is afgesloten! En dus rest ons niets anders dan toch maar de tolweg naar Metsovo te nemen. Jammer, jammer, de weg over de Katarapas  schijnt echt schitterend te zijn.

MeteoraBijzondere verzameling in een kloostermuseum

Metsovo is een veel bezocht bergdorp op bijna 1200 meter hoogte. Het is het geboortedorp van Totsitas (zijn huis is nu een museum voor volkskunst), Averoff (Averoff Art Galery) en van de songwriter en bouzoukispeler Vasilis Tsitsanis. Van de drukte is niet veel te merken als we in de loop van de middag Metsovo binnen rijden. We zoeken weer een hotel met schaduwparkeerplek en kiezen dit keer voor wat meer comfort, die op dit moment heel betaalbaar is (hotel Egnatia). De eigenaar vertelt dat ons de volgende ochtend een heel bijzonder ontbijt te wachten staat en nodigt ons nu uit om een tsipouro te drinken. Pffff, en dat in de middag, maar we willen niet onbeleefd zijn en stemmen toe als hij ons toch probeert over te halen. Tsipouro van eigen stook, met twee soorten kaas uit Metsovo. Ik lust vrijwel geen kaas (als deze niet warm is) en kan mijn ogen  en mond niet geloven als blijkt dat ik deze echt lekker vind. Vooral de variant met oregano smaakt voortreffelijk!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • @Bruno; ja en ook het dialect dat ze hier spreken doet Slavisch aan. Trouwens ook het houtsnijwerk en kleden.
  @Lieneke, dank voor je berichtje en grappig dat je veel herkent!

  Posted by Corry, 29/06/2013 7:10pm (9 years ago)

 • Had het je gezegd van die metsovella, he?!
  Is het je trouwens opgevallen dat al die grote namen uit Metsovo allemaal nogal Slavisch klinken?

  Posted by Bruno, 29/06/2013 9:28am (9 years ago)

 • zo leuk om te lezen, je verhalen. Veel van de plaatsen die aandoet heb ik ook gezien. M'n hart gaat er van open.

  Posted by Lieneke, 29/06/2013 8:53am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments