Metsovo, een bergdorp in de zomer

Gepost door: Corry Gepost op: 29 juni 2013 | 1 Reacties

Tags: , ,

Zaterdagochtend besluiten we om nog een dagje Metsovo te doen en morgen pas richting Ioannina te vertrekken. Jaren geleden was ik eens een middag in Metsovo en kan me eigenlijk vooral de drommen mensen die de straten bevolkten herinneren, en het enorme gekakel op de overvolle terrassen. Gistermiddag was het dorp in rust gehuld en ik ben benieuwd of het vandaag drukker zal zijn. Leuk om een dagje uit te trekken voor dit dorp en omgeving. En, het ontbijt in ons hotel is werkelijk fantastisch, met zelfgebakken brood, cake en vooral lokale producten (jam, 2 soorten kaas, ei, kersen). Dat mag dus best nog een dagje zo...

MuseumMuseum; meer foto's onderaan

We starten de dag met een bezoekje aan een tirokomio (kaaswinkel) aan de overkant; daar hebben ze de heerlijke oreganokaas uit Metosovo en die gaat (geseald) mee! Daarna gaan we aan de wandel, eerst omhoog via het Tossitsa (folkloristisch) museum, gesticht door de vierde generatie van de familie Averoff-Tossitsa. Het is een prachtig museum dat bewoond was door de vier generaties van de familie Averoff-Tossitsa en heeft  uitsluitend authentieke inrichting. We krijgen een privé-rondleiding (je mag het uitsluitend onder begeleiding bezichtigen) en kijken onze ogen uit. Prachtig! Wat me opvalt is dat de inrichting Arabische invloeden lijkt te hebben, wat bijvoorbeeld te zien is aan de tafels, de dienbladen en de kasten.

MuseumKeuken

De rondleiding duurt een half uurtje, daarna kijken we nog een korte film over de geschiedenis van het huis en de familie; is vooral leuk door de authentieke oude filmbeelden. En dan weer aan de wandel, omhoog via diverse smalle wandelpaden en vervolgens weer naar beneden via de andere kant van het dorp, richting het Monastiri Agios Nikolaos. We komen erachter dat dit onderaan in het dal ligt en besluiten dan toch halverwege een andere route te kiezen om weer in het dorp uit te komen. Tenslotte willen we vandaag ook nog naar het Aoos-meer, dat hier in de buurt ligt. In het dorp zie je, evenals overal, ook verlaten en vervallen huizen, maar de bebouwing ziet er toch overwegend goed uit. Er staan ook veel prachtige rijk gedecoreerde en grote huizen, mooi gerestaureerd. Het dorp heeft veel te danken aan enkele rijke families die huizen hebben laten bouwen en het dorp mede hebben opgebouwd. In de Ottomaanse tijd genoot Metsovo trouwens allerlei privileges, in ruil voor het bewaken van de Katarapas.

MetsovoStraatje in Metsovo

UitzichtUitzicht vanuit het dorp

Wanneer we in ons hotel komen vraagt de familie (hoteleigenaars) meteen wat we allemaal hebben gedaan. "Zijn jullie nog niet naar de Averoff-galerie geweest? Daar moet je nu heen dan, het is nog tot vier uur open, ga maar meteen!" We sputteren nog even dat we naar het meer willen maar 'dat meer ligt er daarna ook nog'. Daar is weinig tegenin te brengen en braaf als we zijn wandelen we nog even naar het Averoff-museum, dat we gisteren al hebben gespot, achter het centrale plein. Het bevat een mooie collectie 19e en 20e eeuwse Griekse kunst en is groter dan je van te voren zou denken.

MuseumAveroff-museum

Anderhalf uur later stappen we dan toch in de auto richting Aoos-meer, onderweg nog een ski-centrum passerend waar we natuurlijk even moeten kijken... Een sleeplift te zien en een skislope, verder enkele houten huisjes van skischolen bij de ingang. En een restaurant aan de overkant van de weg. Het Aoos-meer is een stuwmeer en een natuurlijk waterreservoir voor de omringende dorpen. De weg erheen is weer uitermate slecht maar ik ben inmiddels zeer geroutineerd in het omzeilen van de soms diepe kraters in de weg.  En druk is het natuurlijk niet... Het meer ligt er mooi bij, al is het erg jammer dat de zon niet meer schijnt, dikke wolken zijn vanuit het Pindosgebergte aan komen drijven. De weg ligt vlak langs het meer waardoor het op zich wat saaier is om erlangs te rijden in vergelijking met het meer van Plastira, waar we een paar dagen geleden waren.

Meer Aoos-meer

De natuur is wel nog op z'n mooist hier, overal bloeit de gele brem en de bermen zijn soms een kleurenspektakel. Verder vele tinten groen door weiden, bomen en vooral ook veel varens. Opvallend, bij ons groeien die vaak alleen in de schaduw. Als ik uitstap om een foto te maken van een bloemenzee onderweg en een paar stappen in de berm zet, lijkt de bodem te gaan leven... er springen wel duizend sprinkhanen om me heen en ik ren verschrikt terug. Om daarna even te slikken en toch wat foto's te gaan maken. Brrrrr, dit is wel iets te veel natuur!

BloemenBij het meer

Bloemen

We rijden het meer niet helemaal rond, de weg wordt alleen maar slechter. Dus omdraaien en terug en eenmaal bovenaan de kruising richting Metsovo bedenken we dat we ook wel van deze kant naar de Katarapas kunnen rijden. Er staat niet dat deze afgesloten is, misschien kun je toch wel een eind komen.  Een goede kilometer verder wordt ons duidelijk dat dit geen goed plan is. De weg is op diverse plaatsen gescheurd en verzakt. Dit wordt een beproeving, zowel voor de auto als voor ons. Wie weet, hopelijk een volgende keer, als er weer geld is om dit soort prachtige wegen op te knappen. Al zal het wellicht geen prioriteit krijgen, nu de doorgaande route via de nieuwe Egnatia Odos (snelweg) gaat.

WegWeg naar Katarapas

MuseumGeurbollen in museum

MuseumSieraden

MuseumZilveren schaal

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • 1986 was ik met m'n partner in Metsovo. Eind mei, begin juni. De lekkerste souvlaki van de hele wereld hebben we daar op het plein gegeten. Wat een genot, de stilte, de heldere lucht, dat bijzondere plaatsje…….

    Posted by Lieneke, 30/06/2013 10:59am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments