Mijn top 10 Griekse bestemmingen

Gepost door: Corry Gepost op: 27 maart 2016 | 0 Reacties

Tags:

assets/Uploads/_resampled/SetWidth260-DSC01590.JPG

Mensen houden van lijstjes las ik pas en ik denk dat het waar is. Ik hou ook van lijstjes, vooral van lijstjes die je af kunt vinken: gedaan, gelezen, geweest. Fijn gevoel om steeds meer vinkjes te zien! Het bracht me op het idee om een heel persoonlijke top tien van Griekse bestemmingen samen te stellen. Wat was dat lastig kiezen! Met het gevaar dat ik tal van plaatsen tekort doen, hierbij mijn persoonlijke favorieten, in willekeurige volgorde.

 

Argolida - Peloponnesus
Ik hou van het vaste land, bij voorkeur dichtbij zee. De Peloponnesus is formeel eigenlijk een eiland, sinds het kanaal van Korinthe is gegraven, maar voelt natuurlijk ook vooral als vaste land gezien de grootte van het gebied. De regio Argolida heeft een grote kustlijn en is absoluut een van mijn meest favoriete bestemmingen. Alles wat ik belangrijk vind in een vakantie is in de buurt: stranden en blauw water, heerlijke restaurants en leuke terrasjes, een of twee steden om wat te winkelen, echte bezienswaardigheden en een super aardige en gastvrije bevolking. En natuurlijk, zicht op het kleine eilandje Poros, zo dichtbij. Een watertaxi nemen vanaf Galatas en genieten van de gezelligheid in een decor dat nooit verveelt.
Epidavros 
Epidavros

Naxos en andere Cycladeneilanden
Naxos is mijn grote liefde wat de Cycladen betreft, vanwege de mooie stranden, levendige Chora en prachtig groen binnenland (wandelparadijs!), maar andere eilanden zijn daar dichtbij. Zoals Milos, met z'n soms bizarre landschappen en heel gezellige plaatsen. Folengandros, klein maar o zo fotogeniek. En natuurlijk Syros, het hoofdeiland, met het mooie Ermoupoli met z'n stadse sfeer en de prachtige vergezichten vanaf Ano Syros, hoog boven Ermoupoli.
Milos
Milos

Evia
Het op een na grootste Griekse eiland, ook goed bereikbaar zonder boot, want met twee bruggen verbonden aan het vaste land. Het noorden is groen en grillig, het zuiden ruig en droog. Allebei meer dan de moeite waard maar mijn voorkeur heeft het noorden, en dan bedoel ik alles ten noorden van de hoofdstad Chalkida. De weg van Chalkida naar Limni is een van de mooiste en groenste routes in Griekenland! Het eiland is vooral geliefd bij de Grieken zelf.
Eviaa
Rovies

Kythira

Een pareltje ten zuiden van de Peloponnesus. Kythira heeft mijn hart gestolen toen ik hier in 2009 bijna per ongeluk terecht kwam. 'Even een paar dagen eilandsfeer proeven' dacht ik optimistisch. Ik zou er bijna twee weken blijven. Het is wat lastiger maar eigenlijk bezoek je Kythira bij voorkeur met de auto, vanaf Neapolis. Rijden door de regio Lakonia (een van de drie 'vingers' van de Peloponnesus) is sowieso een feest. Op Kythiria is een auto echt een noodzaak, openbaar vervoer is er nauwelijks. Een top wandeleiland, met vele beschreven routes en een heel eigen atmosfeer!
Kapsali Kythira
Kapsali

Zuid-Peloponnesus
Tja, eigenlijk is de hele Peloponnesus het bezoeken waard. Maar goed, het gaat nu om de hotspots en daar hoort de regio Koroni-Methoni zeker bij. Ik logeerde er onder andere in Finikounda, een kleine badplaats tussen deze plaatsen in. Gezellig, met een gastvrije bevolking. Pylos (paleis van Nestor) aan de baai van Navarone, Methoni met een van de mooiste archeologische sites die ik ooit heb gezien en Koroni, met z'n prachtige burcht hoog boven de kust. Schitterende regio!
Methoni
Methoni

Epirus
De regio waar de geschiedenis overal voelbaar is, met grote verschillen tussen badplaatsen als Parga en Sivota en het binnenland, met de bijzondere stad Ioannina, het bergplaatsje Metsovo en de ruige natuur van de Zagoriastreek. Heerlijk om deze regio een paar weken met de auto te doorkruisen. Hier spelen onder meer delen uit de boeken 'Ten Noorden van Ithaka', 'Eleni'  en 'Varken in het paleis' zich af.
Epirus

Omgeving Vikoskloof

Pilion
Natuurlijk, hoe kan het anders, dit schiereiland hoort eigenlijk ook op elk lijstje thuis. Waar zijn de verschillen zo groot als in deze regio, met z'n skihellingen in het binnenland, stranden langs de kust, vissersplaatsjes en bergdorpen waar je soms denkt in Oostenrijk te zijn. En Volos, een levendige stad aan het water van waaruit onder andere boten vertrekken naar de Sporaden.
Volos

Kreta

Kreta is Griekenland in het klein, met ook hier grote verschillen tussen de regio's. De westkant is veel groener dan het Oosten en het Noorden is vooral erg vol gebouwd voor het toerisme. Daarentegen is de zuidkust vriendelijker en rustiger. Het hart van het eiland is groen, met eeuwige sneeuw op de bergtoppen van het Idigebergte en in voorjaar en zomer een ongelooflijke rijke natuur. Met wilde orchideeën, bloemen die nergens anders voorkomen dan op Kreta, heel veel kruiden en wilde planten. Een heerlijk eiland in alle seizoenen.
Chania
Chania

Meteora
Alhoewel dit geen bestemming is voor een lange periode mogen de Meteora het niet ontbreken in mijn lijstje. Waar vind je zo'n bizar landschap als hier? De steile hoge rotsen met een klooster in top zijn uniek in de wereld en dus niet voor niets genoemd als een van de zeven wereldwonderen. Prachtig en ook de omgeving is de moeite waard. Metsovo en bijvoorbeeld Trikala zijn echt leuke plaatsen.
Meteora
Meteora

Athene en Pireaus
Tot slot maar zeker niet de minste: Athene en Piraeus, aan elkaar gegroeid en toch ook verschillend. In Piraeus proef je de zee, het maritieme leven en het volkse van de buurtschappen die er zijn, waar mensen elkaar nog kennen. Athene is uniek met al z'n historische gebouwen en roemrijke verleden. De laatste jaren is er ook een andere kant zichtbaar, die van de vele gesloten winkels, buurten waar mensen op straat leven, verstoken van overheidshulp en soms zichtbaar ontredderd. En toch zie je hier ook weer hoop ontstaan door de vele particuliere initiatieven. Mensen gaan weer meer naar elkaar omkijken en bieden hulp aan mensen die ze niet kennen. Samen op weg naar een betere toekomst.
Pireaus
Wandelen van Piraeus naar Glyfada

Tekort
Een uiterst subjectieve top 10 dus en ik doe tal va bestemmingen nu tekort door ze buiten het lijstje te houden. Denk aan Samos, Rodos, Kalymnos, Skopelos, Amorgos, Santorini, omgeving Kardamili/Stoupa, omgeving Nafpaktos/Galaxidi/Delphi, Thessaloniki en  ... Stuk voor stuk eilanden, plaatsen en regio's die de moeite meer dan waard waren. En dan te bedenken dat ik ook nog heel veel niet heb gezien! Meer weten over bovenstaande bestemmingen? Kijk even in de taglijst aan de rechterkant.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments