Nafplio/Tyrins, nog steeds Iria, en ... lekker eten; 15-16 mei

Gepost door: Corry Gepost op: 17 mei 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

Al twee weken in Iria, de tijd vliegt voorbij. Iedere ochtend genieten van de stilte, iedere avond van de mooiste zonsondergangen. En tussendoor er op uit, naar een van de vele plaatsen of bezienswaardigheden, naar het strand in Tolo, naar Nafplio, wandelen, of op het balkon wat lezen, leren (ja, mijn Grieks moet nog steeds verbeteren..) of schrijven.


Het dorp is onverbeterlijk stil, ondanks de twee bussen met Fransen die deze week in Paralia Iria zijn gedropt. Ze blijven daar denk ik.. Ik heb ze wel gezien op het ‘eigen’ strandje van het hotel waar ze verblijven. Wat een gekwetter! Maar goed, ze zijn er ook nog maar twee dagen en eerlijk gezegd was ik vandaag (15 mei) niet beneden in het dorp, behalve twee keer met de auto er door heen.
Ze zouden eigenlijk toch minimaal één keer in de dorpstaverna moeten eten, als ze aan hun halfpension kunnen ontsnappen. Want eten daar is een feest, heerlijk! Ik ben nu een paar keer geweest en het is iedere keer weer super. Kapou Allou (‘Ergens anders’) heet het, nou je wilt bijna nergens anders meer eten… Verder zijn er in het dorp twee cafés, een oude-mannetjes café (je moet hiervoor verplicht gepensioneerd zijn geloof ik), en een alle-mannetjes café waar iedereen tussen 8 en 80 naar toe gaat. Tot nu toe heb ik er alleen nog maar mannen gezien! Aan het (ronde) plein worden ook de vervoermiddelen geparkeerd. Dat is steeds weer een bonte variatie: pick-ups, bestelbusjes, bestelauto’s (gisteren was er één met ‘Chinees Indisch Specialiteiten Restaurant DYNASTY’ erop -> is vast niet in de buurt!), tractoren, andersoortige landbouwwerktuigen die kunnen rijden, brommers, en enkele ‘gewone’ auto’s.

Eten
Hoewel het erg verleidelijk is, probeer ik toch niet elke dag uit eten te gaan. Sterker nog, ik hou me zoveel mogelijk aan maximaal twee of drie keer per week. Reden? Het is allemaal zo lekker, dat ik anders na een paar weken niet meer in mijn kleren pas! Ik kook dus ook regelmatig of flans een salade in elkaar. Gelukkig is koken ook een leuke bezigheid met al die lekkere verse groenten en kruiden die je hier hebt. En héérlijk fruit. Geen probleem dus. Alleen moet ik ook alle lekkere cake en koekjes weerstaan.. valt niet mee!
Inmiddels heb ik een paar ‘succesnummers’ om te koken; lekker en snel klaar. Voor wie ook wat vakantie-eten in Griekse sferen wil proberen (zet eventueel ook een Grieks CD-tje op), hierbij twee vegetarische recepten (beiden voor 2 personen).

Pasta met aubergine (of courgette)
Snijd een middelgrote (of twee kleine) aubergine in plakjes en strooi er wat zou over. Laat een half uur staan, spoel af onder de kraan, dep droog en snijd hem dan in stukjes. Fruit een klein gesnipperd uitje en een gesnipperd teentje knoflook in olijfolie, doe dan de stukjes aubergine erbij. Als deze zacht worden, kan er 500 gram in stukjes gesneden vleestomaat of ‘gewone’ tomaten (zoek wel lekkere rode uit!) bij. Goed roeren en na vijf minuten wat zout, beetje peper en nog wat pittigs erbij. Ik heb zelf de dipper Siciliana van Oil & Vinegar bij me, maar kan ook prima met een kruidenmengsel van basilicum, oregano, chili(peper). Of bijvoorbeeld een kant en klaar mengsel voor pastasaus met wat extra peper. Laat het ongeveer een kwartier tot twintig minuten pruttelen en kook ondertussen 120 gram (of meer als je dat wilt) pasta gaar. Strooi tot slot (vers) geraspte kaas erover. Mmmmmmm!
Kan ook prima met courgette, snijd deze dan in reepjes (overlangs in repen snijden en dan in stukjes van ca. drie cm) dat smaakt goed in de tomatensaus. Wel minder pittig maken dan, courgette vraagt om een zachtere smaak!

Groentestoofschotel
Kook twee of drie in stukken gesneden aardappelen vijf minuten. Fruit een uitje in olijfolie, doe twee kleine (of één grotere) in stukken gesneden courgette erbij. Bak deze tot het licht begint te kleuren. Doe dan drie of vier in stukken gesneden lichtgroene Turkse paprika’s (of één of twee ‘gewone’) erbij, drie beetje gekneusde teentjes knoflook, en na vijf minuten één in stukjes gesneden vleestomaat of twee ‘gewone’ tomaten (wel lekkere!). Zout en weer wat pittigs (zie hierboven) erbij en vijf minuten met deksel op de pan laten stoven. Dan de aardappelen erbij en nogmaals tien tot vijftien minuten stoven. Los een eetlepel tomatenpuree op in een half kopje kokend water en giet dit erbij. Nog een minuut of vijf laten stoven en opdienen met brood. Strooi eventueel verse gladde peterselie erover. Ik had het niet bij de hand, maar weet dat het erg lekker is!

Nafplio – Tyrins en de Palamidi
Zo te zien wordt het vandaag een warme dag. Ik ga vroeg op pad omdat ik naar Tyrins wil, een opgraving van een oud verdedigingswerk. Tyrins ligt 4 km buiten Nafplio aan de weg naar Argos. Dankzij de altijd weer verrassende bewegwijzering hier, rijd ik eerst bijna het gevangenisterrein op.. Gelukkig word ik nog tijdig gealarmeerd door een groot hek met bewaking erachter. Enfin, als je het ook zoekt, volg niet het ‘gewone’ blauwe bord naar Tyrins (half tussen de struiken), maar wacht op het bruine bord dat naar de site Tyrins verwijst. Het is geen grote opgraving, maar ik breng er toch een half uurtje door. Het is wel indrukwekkend wanneer je bedenkt dat dit zó ongelooflijk oud is. En dat het door mensen is ‘gebouwd’ zoals we dat ons niet meer kunnen voorstellen. Voor mijn gevoel zijn voor dit bouwwerk behoorlijk sterke kranen nodig (die er niet waren), en hoe vervoer je stenen die soms dik tien ton schijnen te wegen? Maar ja, het waren dan ook Cyclopen (reuzen) die het volgens de overlevering hebben gebouwd in de 13e eeuw voor Christus. Er zijn muren die soms ruim zeven meter dik zijn. Geen wonder dat er nog zoveel van staat. De muur was destijds twee keer zo hoog als nu en moest zo sterk zijn omdat het dicht bij zee lag en niet zo beschermd. In de oudheid schijnt de citadel omringd te zijn geweest door een zout moeras, maar nu zijn het louter sinaasappelboomgaarden. Met als gevolg dat het nu heerlijk ruikt als ik over de opgraving rondwandel! Overigens zijn de vondsten uit deze citadel (gouden sieraden, een zwaard, fragmenten van fresco’s) te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.

Ben je eenmaal in Nafplio geweest dan zul je voortaan altijd de naam verbinden met de Palamidi, een indrukwekkende burcht die hoog boven de stad uit torent. Het is een Venetiaanse citadel die tussen 1711 en 1714 gebouwd is. Hij is genoemd naar de Homerische held Palamedis. Het is het grootste vestingcomplex in Griekenland en bestaat uit een ommuring met daarbinnen zeven zelfstandige forten, en een door de Turken gebouwd achtste fort bovenop. Vanaf de Palamidi heb je een super uitzicht op Nafplio. Ik was eerder al twee keer geweest, een keer overdag en een keer ’s avonds (ook prachtig om op de verlichte stad neer te zien), maar ook deze keer is het weer indrukwekkend. Overigens ga ik erg lui met de auto naar boven, maar de liefhebber kan ook klimmend…
Overigens is Nafplio echt een leuke stad, ik weet niet of ik dat al zo geschreven heb. Als je er bent, zoek ook de hoger gelegen straatjes op met diverse prachtige uitzichten (zie foto’s hierna) en de straatjes die aan de ‘nieuwe’ stad grenzen en aan de haven. Dat deel van de havenboulevard is trouwens ook ‘the place to be’!

Nou, dit was weer voor even mijn portie cultuur… Morgen ga ik nog eens een ochtendje naar het strand. De dag erna misschien naar Poros, als het niet al te warm wordt. Ze hebben wel een soort van hittegolfje (voor deze tijd van het jaar) voorspeld met temperaturen tot 30 graden... 
Ik kijk nog even TV, naar het nieuws (dat in Griekenland ruim een uur duurt..) en zie dat er momenteel een Eurovision Welcome party is op het plein voor Zappio, in Athene. Allerlei artiesten treden op, het swingt aan alle kanten. Wow, dat is echt leuk, jammer dat ik niet in Athene ben! Dit feest heeft niets te maken met het toch vaak wat truttige Songfestival. Ze vinden het hier in Griekenland ook maar wat leuk dat ze het dit jaar mogen organiseren.


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments