Naxos, het groen witte eiland van de Cycladen

Gepost door: Corry Gepost op: 14 februari 2010 | 0 Reacties

Tags: , , ,

We wisten dat we naar de Cycladen wilden gaan, die eerste Island-hop vakantie in 1990, maar naar welke eilanden? Naxos, Andros, Paros stonden wel op ons lijstje. Uiteindelijk besloten we in het vliegtuig om te starten op Andros en dan naar beneden af te zakken. Maar eenmaal in Athene ontdekten we dat de boot naar Andros niet dagelijks ging en we de volgende dag wel naar Naxos konden. Tja, het was de tijd zonder internet, dus dit soort dingen moest je ter plekke nog uitzoeken..!

Om 7.00 uur 's morgens vertrokken we met de boot naar Naxos, de eerste reis van vele die nog zouden volgen. Destijds deed je er 7 tot 8 uur over, nu gaat er een supersnelle Highspeed boot van Minoan, die er zo'n 4 uur over doet. Veel sneller en comfortabeler maar stiekem heb ik toch nog wel heimwee naar de heerlijk relaxte boottocht op het dek, in de zon, in de jaren 90. Wind in je haar, de zon op je huid, je blik 'ins blaue hinein' en genieten van uitzicht op eilanden, bergen en collega boten. Heerlijk ontspannend en op en top vakantie!

Varen vanuit Piraeus

Varen vanuit Pireaus

Een keer zijn we gevlogen, vanuit Athene. Met zo'n klein propellorvliegtuigje waar 20 mensen in konden. Wij, nog twee Naxosbezoekers en 16 Amerikanen die naar Mykonos gingen... De tussenlanding kregen we er dus gratis bij. Op Naxos landden we in een soort weiland met een asfaltweg in het midden. Een bouwkeet diende als aankomst/vertrekhal. Je koffer nam je zelf mee uit het ruim. En dan met de taxi naar de stad... Leuk, maar geef mij toch maar een boottochtje!

Naxos is het grootste en groenste eiland van de Cycladen. Een heerlijk eiland, dat hoewel behoorlijk toeristisch in de zomer, toch nog niet verpest is door de massa. Ik vind het eigenlijk alleen in juli en augustus te druk, mei, juni en september zijn supermaanden om erheen te gaan. Het eiland heeft prima openbaar vervoer, een goed wegennet en veel wandelmogelijkheden. Er zijn tal van wandelroutes, zie bijvoorbeeld www.cycladen.be. Wij logeren altijd in de hoofdstad, in Chora, in het kleine familiehotel Sanoudos. Ligt aan de rand van het stadje, zo'n 50 meter van het Agios Georgios strand en in een rustige straat. Je loopt de straat uit, linksaf zie je strand en zee al liggen, ga je rechtsaf dan zie je na 50 meter de haven in zicht komen. Na een leuke wandeling van 5 minuten ben je op de boulevard met de vele terrassen. Er zijn veel lekkere restaurants, kijk gewoon altijd waar je Grieken ziet zitten (vanaf een uur of 9 's avonds). Irini's bijvoorbeeld, maar er zijn er meer die goed eten hebben. Ook leuk is om eens in Prokopios (klein dorpje net achter het vliegveld bij het strand) te eten. Het restaurant op de hoek tegenover de bushalte (aan het strand) kookt heel authentiek en heerlijk! Wij aten er zeer regelmatig tijdens een dagje strand.

Waarom Naxos? Tja, goeie vraag. Natuurlijk vanwege het bovenstaande, de vele mogelijkheden van toch een betrekkelijk klein eiland. Ook vanwege de centrale ligging in de eilandengroep. En misschien ook wel vanwege de nostalgie. Al bij het eerst bezoek in 1990 werden we supergastvrij ontvangen in 'ons' hotelletje, op diverse terrassen en in de dorpen die we in het binnenland bezochten. We hebben er tal van barre voettochten gelopen (waarom verdwaal ik toch altijd..?), heel veel kilometers met de bus gereisd, ontelbare frappés gedronken, geflirt met onweerstaanbare krullebollen, erg veel foto's gemaakt van de meest spectaculaire zonsondergangen aan de haven, heerlijke wijn en ouzo gedronken en meer glaasjes lekkers cadeau gekregen in de kroeg dan goed voor ons was... Ik denk dat ik door de jaren heen zo'n 10 x geweest ben en altijd zijn er weer nieuwe dingen te ontdekken. Of niet, een weekje strand is ook gewoon wel lekker!

Ik stop er mee, want kan met gemak een paar bladzijden vol schrijven. Maar er staat al genoeg op dit weblog. Meer lezen? Kijk even in het archief; ik was op Naxos in juli 2006 en juni 2007. Beetje voorpret levert ook een boek dat op Naxos afspeelt: De schaakspeelster - Bertine Henrichs. Tot slot nog enkele foto's.

Naxos

Zicht op de kade vanaf de havenpier.

Klooster Naxos

Klooster aan de Noordkust

 

Klooster Naxos

Idem

 

Naxos

Zonsondergang aan de haven

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments