Op naar Ioannina en Ali Pasha

Gepost door: Corry Gepost op: 1 juni 2008 | 0 Reacties

Tags: ,

Het valt niet meer om na een week de auto nog economisch in te pakken. We hebben er te lang van alles zo maar ingegooid. Toch maar even reorganiseren voordat we op pad gaan naar een volgende stop.


Rond 10 uur verlaten we de Zagoriaregio om wat ‘lager' het gebied rond Ioannina te gaan verkennen. Gisteren zagen we al dat het een leuke stad is, zodat we besluiten om eerst aan de rand van de stad een hotel/pension te zoeken. Het wordt hotel Xenia, helemaal randje stad, met nieuwe studio's (keukenhoek, groot balkon, geweldige badkamer en allemaal nieuwe spullen). Het is er rustig, met vanaf het balkon uitzicht op de berg tegenover.

Na het uitpakken en installeren gaan we weer op pad, vanmiddag naar Metsovo. Naar het schijnt een soort Volendam in deze regio, met allerhande toeristische fratsen, maar je moet het toch gezien hebben. Blijkt beetje waar te zijn. We zien amper mensen in traditionele dracht (het is middag, dus misschien slapen ze..) maar des te meer voornamelijk Griekse toeristen of dagjesbezoekers die zich op de vele terrassen hebben gestort. Zondagmiddag betekent hier (uit) eten met de hele familie en/of vriendengroep. Het is een gesnater van jewelste. Verder valt op dat in het dorp veel met hout gebouwd is. De winkeltjes die open zijn verkopen de gebruikelijke toeristenzooi, dat hier voornamelijk uit houtsnijwerk, kleden en zilveren (of nep) spullen bestaat. Soms mooi gemaakt, vaak niet.

De route Ioannina - Metsovo is een geweldige route door een hoog berglandschap, het Pindosgebergte. De heenweg rijden we helemaal de bergroute, de terugweg benutten we het stuk snelweg (Via Egnatia: www.egnatia.gr) dat al klaar is. Het is een immens bouwwerk, deze snelweg door dit gebied. Tal van tunnels en zeer hoge bruggen zorgen voor een snelle verbinding. De complete snelweg loopt van Igoumenitsa naar Istanbul in Turkije, meet als hij klaar is 680 km en zou een reistijd tot de Turkse grens moeten opleveren van slechts 6,5 uur! Een groot deel is klaar, maar in deze regio wordt er nog hard aan gewerkt. Zie ook de tweede foto.

Na deze rit is het tijd voor rust, we stoppen in Ioannina aan het meer en vallen na een korte wandeling neer op hetzelfde terras als gisteren. Smullen dus... Samen met heel veel andere Griekse families en gezelschappen, waar onder een complete doopviering. De dopeling zelf wordt in een zuurstokroze kanten jurkje van arm naar arm overgedragen, toegezongen en vertroeteld. Het is lange tijd niet duidelijk wie de moeder is, want zeker vier vrouwen in bonbonverpakking komen er voor in aanmerking...

Na het eten lukt het nog om in een kleine snackbar een pak melk te veroveren, zodat we ons verzekeren van heerlijke koffie in ons appartement straks. Mmmmmm!


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments