Op weg naar de Vikoskloof. Helaas is het 35 graden…

Gepost door: Corry Gepost op: 29 mei 2008 | 0 Reacties

Tags: ,

Het is al weer donderdag, we zijn inmiddels bijna één week en zes landen onderweg. En nu dus sinds drie dagen in Griekenland. Vandaag weer een reisdag te gaan. Na twee nachtjes en één dag uitrusten in Sivota, aan de kust, vertrekken we nu richting bergen. We gaan allereerst richting Ioannina, met als uiteindelijke bestemming één van de Zagoriadorpen. In principe naar Ano Pedina, waar ik iets over gelezen heb en waar volgens SNP en Herman de Blijker een superhotelletje moet zitten. Volgens het verhaal een rustig mooi dorp in een schitterende omgeving en prima uitvalsbasis voor diverse tochten in de omgeving.


Rond half 10 gaan we op pad, het is al behoorlijk warm. Maar vaak is het in de bergen wat koeler, want hoger, dus op zich geen probleem. Ware het niet dat de autothermometer steeds warmer aangeeft. Uiteindelijk rijden we in 35 graden rond midden in de bergen! Wat moet dat nog worden? Dit is geen wandeltemperatuur! 

De weg naar Ioannina (níet de snelweg maar de 'oude' secundaire weg) is kronkelig en voert door een werkelijk schitterende omgeving. Honderd kleuren groen van bomen en struiken en bermen vol bloemen in vrolijk rood, blauw, paars en wit. Wel jammer dat de weg tevens als doorgaande route wordt benut door te hard scheurende Bulgaarse en Turkse vrachtwagens die nog op tijd in Sofia of Istanbul moeten zijn. En die dan tot overmaat van ramp een toch echt niet al te zacht rijdend blauw Golfje tegenkomen dat ze nodig in moeten halen. Nou ja eigenlijk halen ze ons in omdat wij achter twee grote diepladers boordevol tweedehands auto's rijden die ook nog een keer in Bulgarije moeten aankomen maar daar begrijpelijkerwijs geen haast mee maken. En wat doe je dan als vrachtauto met haast? Dan scheur je in een flinke vaart auto + diepladers voorbij en dender je door tot het volgende opstakel. 

Gelukkig valt het mee met de hoeveelheid vrachtauto's maar toch zijn we ze halverwege al aardig beu en besluiten een alternatieve route naar Ano Pedina te kiezen en laten Ioannina rechts liggen. We gaan via Klimatia, Zitsa en Kalpaki (vlak vóór Kalpaki een leuk restaurantje bezocht en een heerlijke tosti + salade gegeten) naar Ano Pedina dat een heel langgerekt dorp aan een doodlopende straat blijkt te zijn. Het dorp ligt er stil bij, afgezien van een cementauto die midden op de enige weg cement staat te draaien. We besluiten lopend het dorp te verkennen en het hotel te bekijken en daarna te besluiten of we blijven. De eerste indruk is niet echt super, maar het is ook midden op de dag en smoorheet dus geen wonder dat er niemand te zien is. Het hotel is aan het eind van deze lange weg en is op zich wel mooi. Maar het dorp doet grijs, saai en zelfs verlaten aan. Geen leuk terras gezien! De keus is snel gemaakt, we rijden door naar Monodendri, dat in de Lonely Planet leuker beschreven staat. Het blijkt ook een klein dorp te zijn, maar aan de doorgaande weg. Een aantal hotels en paar taverna's dus levendiger. Het is dan ook een belangrijke uitvalsbasis voor mensen die de Vikoskloof willen lopen, of andere (wandel)tochten in de omgeving willen maken. Een leuk en goed hotel is snel gevonden, hotel Zarkada, in de doorgaande straat van het 'bovendorp', met uitzicht op de Vikos-kloof. Vrij nieuw en in dit seizoen zeer betaalbaar, én van alle luxe voorzien. Zelfs een massagedouche met stoomcabine... Nu nog uitvinden hoe hij precies werkt!

We eten lekker, maken een onweer mee waardoor het zeker 7 graden afkoelt (niet erg hoor..) en lopen daarna nog een uurtje in de omgeving, onder andere naar Moni Agias Paraskevi, met een uitzichtpunt waar je in de kloof kunt kijken. Prachtig gezicht! Jammer dat het toch al schemerig wordt, zodat we toch maar het smalle steile pad naar boven zoeken. Verdwalen in dit gehucht aan de bergwand is geen aantrekkelijke optie...

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments