Pasen in Griekenland

Gepost door: Corry Gepost op: 2 april 2010 | 0 Reacties

Tags: ,

Dit jaar valt het Griekse paasfeest tegelijk met dat van ons. Maar anders dan hier bij ons is Pasen in Griekenland het belangrijkste religieuze feest van het jaar. Dat betekent dat iedereen er al weken mee in de weer is. Het begint eigenlijk al 40 dagen van te voren, als het vasten begint, direct na het carnaval. In deze periode eet men geen vlees, zuivel, vis en gevogelte. De paasweek begint met Palmzondag, waarna er elke avond een kerkdienst wordt gehouden. Het feitelijk Pasen begint dan ’s avonds op Goede Vrijdag, met een processiestoet. De priester en de psalmzangers lopen zingend met de gelovigen door de straten, terwijl de versierde 'epitafios' *  wordt meegedragen en bidden bij elk kruispunt en plein. Daarna is er een slotdienst in de kerk.
 Een baldakijn in de vorm van een kerk waarin op Goede Vrijdag het beeld van de gekruisigde Christus is gezet

 

In de kerkdienst op zaterdagochtend gaat het er al opgewekter aan toe, de opstanding begint. Die dag wordt ook het paaslam geslacht en vinden de laatste andere voorbereidingen voor het paasfeest plaats. Bij de bakkers is het druk, overal in de straten is beweging en iedereen houdt zich maar bezig met één ding: hoe zorgen we ervoor dat ons paasfeest dit jaar weer onvergetelijk wordt. De kinderen pakken hun paaskaars vast uit en verheugen zich op een lange avond. Om 23.00 uur gaan de meesten dan naar de kerk, voorzien van een kaars. Kort voor middernacht gaat het licht overal uit en brandt alleen nog het ‘eeuwige licht’. Dan steekt de priester zijn de witte kaars aan bij het eeuwige licht en zegt ‘Kom en ontvang het eeuwige licht’. De gelovigen steken hun kaars aan bij de priester en geven het licht vervolgens ook aan elkaar door. Zo verspreidt het eeuwige licht zich onder alle gelovigen, terwijl ze tegen elkaar zeggen ‘Christus is opgestaan. Hij is waarlijk opgestaan’. Dan volgt klokkengelui, vuurwerk en soms ook allerlei ander lawaai. Bedoeld om de demonen te verdrijven.
Vervolgens gaat iedereen naar huis om zich tegoed te doen aan de traditionele Paassoep, de majiritsa. Ook worden de eerste rode eieren getikt.

Legende van de rode eieren
Waarom rode eieren? Een legende verklaart het als volgt. Toen verschillende vrouwen naar het graf van Jezus kwamen om zijn lichaam te wassen en te zalven met welriekende olie, was het graf leeg. Een engel verscheen en vertelde hen van de opstanding van Jezus. Opgewonden liepen de vrouwen naar huis en vertelden aan iedereen die ze onderweg tegenkwamen over de opstanding van Jezus. Een oude boerenvrouw, die juist uit het kippenhok kwam, hoorde hen en zei vol ongeloof: ‘Als dat waar is, dan worden de eieren in mijn schort rood.’ En de eieren werden rood. (Ds. Anki Peper).
Meer algemeen zegt men wel dat het rood van de geverfde eieren het bloed van Jezus verbeeldt. 

De zondag is de dag van het lam. Het is een echte feestdag, waarop men volgens traditie voor het eerst weer vlees eet. Overal wordt dan ook de barbecue aangestoken en wordt het paaslam aan het spit geregen. In alle straten verspreidt zich de geur van geroosterd vlees en overal klinkt muziek. Dit is een onafscheidelijke combinatie op Paaszondag. Hetzij vanuit huis, vanuit een in de tuin geïnstalleerde gettoblaster of met behulp van de autoradio, muziek zal er zijn!

Nog een aanvulling op de Epifafios, die ik kreeg van Bruno Tersago:

De epitafios is eigenlijk de doodsstoet (op Goede Vrijdag luiden de doodsklokken de hele dag, dat geeft een naar sfeertje), achter het lijk van Christus. Verschillende parochies versieren de epitafios zo mooi mogelijk met bloemen e.d. Wanneer de doodsstoeten uittrekken, ontmoeten ze elkaar op bepaalde punten en dan wordt er tegen elkaar op gepocht wie de mooiste epitafios heeft.
Tijdens de epitafios dragen de mensen bruine kaarsjes, die vaak door zigeuners op de straathoeken in de buurt van de kerken worden verkocht. Op zaterdagnacht, middernacht, zijn het echter witte kaarsen. Het heilig licht wordt naar huis gebracht en boven op de deurstijl worden met de vlam 3 kruistekens gemaakt (je moet er maar eens op letten dat bijna elk huis zwarte vlekken heeft op de deurstijl bovenaan).

O ja, en ook Witte Donderdag is best wel indrukwekkend: dan wordt het 2-dimensionale beeld van Christus in de kerk op het kruis genageld. Mensen gaan dan daarna het beeld, dat vooraan in de kerk wordt gezet, kussen. Op Goede Vrijdag wordt het er af gehaald en op de epitafios gelegd. De kerken zijn de hele dag open en gelovigen komen eer betonen aan de gestorven Christus. De traditie wil dat je dat gaat doen in 3 kerken (als het met religie te maken heeft, gebeurt alles hier in 3-voud.

 

Geen paaslam, maar een lamsspies
Om een beetje in de sfeer te blijven stond er vanavond (eigenlijk paar dagen te vroeg dus) een lamsspies op het menu. 

Voor 2 personen heb je nodig: 250 g lamsschouder (zonder bot) in niet te kleine stukjes – 2 el olijfolie – 1 el citroensap, 1 teentje knoflook, geperst – oregano, tijm, zout, peper – ½ rode paprika  1 grote of 2 kleine rode uien. 

Maak een marinade van olie, citroensap, knoflook, oregano en tijm en laat de stukken vlees hierin minimaal 4 uur marineren. 

Haal de blokjes uit de marinade, bewaar deze. Rijg het vlees, de paprika en de ui om en om aan de spiesen. Leg ze op een rooster of bakplaat en bestrijk met marinade. Rooster ze (niet té dicht bij de hittebron) 10 minuten tot het vlees begint te schroeien. Draai om en bestrijk opnieuw met marinade en grill nog 10-15 minuten. Goed opletten of het niet te hard gaat. Serveer meteen, bijvoorbeeld met tomatenpilav of frietjes/gebakken aardappelen met wat oregano erover. Een tomatensalade smaakt er heerlijk bij.

 

Goed Pasen gewenst!


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments