Pilion, het land van de Argonauten

Gepost door: Corry Gepost op: 24 juni 2013 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vrijdagochtend rijden we na een laatste bezoekje aan 'onze' bakker (jammie: bougatsa als ontbijt!) zo rond kwart over negen weg. In Agios Kambos willen we de boot naar Glyfa, op het vaste land, nemen. Van daaruit is het nog zo'n 70 kilometer naar Volos en dan nog zo'n 20 kilometer naar Kala Nera op de Pilion, wat waarschijnlijk onze bestemming gaat worden. De Pilion is een prachtig schiereiland met een overweldigende natuur. Volgens de overlevering was het de favoriete vakantiestek van de twaalf Griekse goden, wat ik me goed kan voorstellen. Behalve vakantieparadijs was het ook de woonplaats van de Centauren en Argonauten. De berg Pilion heeft z'n hoogste punt op 1551 meter en vooral in het berggebied is het aanmerkelijk koeler dan elders in Griekenland. Het is bij uitstek een wandeleiland.

Loutra Edipsos

Onderweg naar Agios Kambos stoppen we nog even om een foto te maken van Loutra Edipsos, dat vanaf de weg schilderachtig op een puntje ligt. Het is eventjes 10 uur als we in Agios Kambos aankomen en al behoorlijk warm. Voor iets meer dan 18 euro mogen we mee met de volgende boot, om 11 uur.  Als we na een kleine wandeling door het dorpje (niet bijzonder) even half 11 de kade weer zien, is de boot er al en rijden de eerste auto's er al af. En we staan bijna vooraan in de rij! Klein sprintje richting haven dus, om dan toch weer te zien dat alles heel relaxed gaat en we uiteindelijk 10 minuten later pas de boot op kunnen. Op naar Glyfa!

boot

Glyfa

 

In Glyfa kijken we onze ogen uit, het is flink uitgebreid en mooier geworden sinds 2006. Er zijn aan de kade diverse café's en taverna's, winkeltjes en een klein strandje. Onze eerste koffie van vandaag gaan we hier nuttigen, met uitzicht op de straks weer vertrekkende boot. Om half 1 gaan we op weg, via een prachtige route (grotendeels buitenom de snelweg) langs Achilleo, Sourni, dan stukje snelweg en dan weer 'gewone' weg via Nea Anchialos en Marathos naar Volos. De route is prachtig groen en met mooie doorkijkjes naar de zee.

bordEr kunnen vreemde dieren oversteken...

Volos

Volos is een drukke stad, waar de doorgaande weg dwars doorheen gaat. Het is de uitvoerhaven van de landbouwproducten van Thessalië en het fruit uit de Pilion. Volos, dat na de aardbeving van 1955 geheel is herbouwd, is geen mooie stad,  maar wel een gezellig stad. Je kunt er prima winkelen en er zijn veel leuke terrassen, zowel in het winkelgebied als langs de kade. Zaterdagochtend gaan we hier winkelen, nu rijden we er snel doorheen. Het is middag, warm en we snakken naar een duik in zee.

Na een kort rondje door Kato Gatzea rijden we naar Kala Nera en vinden onderdak in hotel Akrojiali, een echt Grieks hotel (beetje Spartaans ;-)) dat net open is. De eigenaar (of zoon van) is de vorige dag terug gekomen uit Duitsland en heeft na een dagje werken het hotel opengegooid voor het Grieks Pinksteren, gewoonlijk een druk weekend. Vanwege de crisis heeft hij enkele maanden in Duitsland gewerkt, waar hij eerder een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt. Binnen een kwartier hebben we de wat spullen uitgeladen en ons omgekleed. Op naar het strand, de koele zee wacht!

Viswinkel Kala NeraViswinkel in Kala Nera

Zaterdag merk je al goed dat het een druk weekend wordt, als we eind van de middag naar het strand gaan is het nog steeds razend druk en 's avonds zitten de terrassen behoorlijk vol. Gezellig wel, na zo'n rustige week op Evia! Zondagochtend gaan we nog eens met de auto op pad, richting Milina en via een bergroute terug. Na een heerlijk ontbijt op een terras aan de boulevard vertrekken we rond 10 uur. Het is al flink warm, maar in de auto blijft het heerlijk koel, zodat we tussendoor de korte uitstapjes best even aan kunnen. Allereerst kijken we even in Afissos rond, het is er waanzinnig druk, vooral met auto's die een parkeerplaats zoeken. Dat heeft dan ook totaal geen zin meer en we besluiten gewoon door te rijden.

Staartje Pilion'Staartje' van de Pilion

In eerste instantie via de smalle kustweg, maar wanneer die steeds smaller, slechter en uiteindelijk ook steiler en nog onoverzichtelijker wordt bedenken we onszelf en nemen toch weer de zelfde weg terug om na een paar kilometer de grotere weg richting Milina te nemen.  Milina is een leuk dorp aan zee, met een mooi uitzicht op de zuidelijke 'teen' van de Pilion. Het heeft een klein haventje, paar taverna's en winkels en enkele leuke café's met terras. Het is er relatief koel nu, dankzij een briesje vanuit zee. Ook hier aardig wat Griekse toeristen en de terrassen aan het strandje zijn erg vol. Om een uur houden we het voor gezien en rijden terug, via Neochori  (overvolle terrassen met etende Griekse families) en Milies. We gaan Milies dit keer niet in. Het is wel een leuk plaatsje, eindpunt van een treintje vanuit Ano Lechonia, vlak bij Kala Nera. Dit treintje volgt een prachtige route over de bergflanken. Maar wij gaan nog een uurtje siësta houden op ons balkon en dan nog even naar het strand, tijd voor weer een duik in zee. Heerlijk leventje zo!

Interessant artikel over de Pilion uit het tijdschrift REIZEN


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments