• Perfect hotel in Naxos stad, bij strand en centrum

  Ik kan het niet laten om mijn favoriete hotelletje hier in Naxos-stad even te laten zien.Hotel Sanoudos is een klein familiehotel superdicht bij het strand (nog geen minuut lopen) en toch nog dicht genoeg bij haven en centrum (paar minuten lopen). Ruime kamers met balkon en alle faciliteiten (badkamer, TV, koelkast, airco) die je nodig hebt. Vooral de kamers aan de voorzijde op de eerste verdieping zijn fijn. Ik kom hier al bijna vijftien jaar en het bevalt uitstekend. Zie foto's.

  Lees meer over "Perfect hotel in Naxos stad, bij strand en centrum"...
 • Naxos, bekend, gastvrij en blijvend geliefd

  De Aqua Spirit gaat er ruim drie uur over doen om Naxos te bereiken. En dat is geen straf onder deze condities: zon, heerlijke temperatuur, blauwe zee en de kans om dolfijnen te spotten. We koersen dan ook meteen naar het bovenste dek, ploffen de rugzakken in een hoek en vermaken ons de volgende uren prima met kijken, kletsen en foto's maken.

  Lees meer over "Naxos, bekend, gastvrij en blijvend geliefd"...
 • Van Naxos naar Amorgos

  Zaterdag is weer een heerlijke stranddag. Een warme zon, knalblauwe lucht en aan het strand een zacht kabbelend zeetje. Wat wil een mens nog meer? Sylvia en Ronald vertrekken morgen naar Paros dus genieten extra van hun laatste dagje Naxos. Voor vanavond hebben we afgesproken met Lienke en Anke, twee zussen die al jaren een vakantiehuisje hebben op Syros, hoog op een heuvel, in Ano Syros om precies te zijn. Ze zijn een weekend op Naxos, met een Griekse vriendin meegekomen die Franse examens afneemt hier.  Om half acht zitten we dan ook met z'n allen aan de wijn en Kitro op het terras van Lemon, aan de boulevard. We wisselen reiservaringen uit en bespreken de situatie in het Griekenland van nu. Ook op Syros gaat de crisis niet ongemerkt voorbij en voor veel mensen valt het niet mee om het dagelijks bestaan goed voort te zetten.

  Lees meer over "Van Naxos naar Amorgos"...
 • Eilandhoppen, te beginnen met Naxos

  Als we de kade van Naxos oprijden maandagmiddag, voelt dat meteen weer vertrouwd. Voor mij is het vier jaar geleden dat ik hier voor het laatst was en ik kijk uit naar een paar dagen op dit heerlijke eiland. Het wordt lekker weer met veel zon en een heerlijke 25 graden. Genieten dus. We staan onszelf lekker een paar stranddagen toe! Pas donderdag komt er enige actie, wanneer Sylvia en Ronald een tocht met de auto over het eiland gaan maken. Ik ga 's morgens wat winkelen in het stadje en breng een bezoek aan het vernieuwde archeologisch museum dat in het Kastro is gehuisvest. Het is groter dan voorheen en laat een best grote collectie bodemvondsten zien, met name gebruiksvoorwerpen die aan de oostkust (en dan vooral Moutsouna) in graven zijn gevonden. Zeker de moeite van een bezoekje waard! Na dit bezoekje wandel ik via de vele slingerstraatjes (verdwalen is bijna niet te vermijden!)  naar beneden. Tijd voor een ijskoude koffie. Het is heerlijk toeven aan de haven, een behoorlijk stevig windje maar gelukkig ook genoeg zon om het aangenaam te hebben. 

  Lees meer over "Eilandhoppen, te beginnen met Naxos"...
 • Naxos, het groen witte eiland van de Cycladen

  We wisten dat we naar de Cycladen wilden gaan, die eerste Island-hop vakantie in 1990, maar naar welke eilanden? Naxos, Andros, Paros stonden wel op ons lijstje. Uiteindelijk besloten we in het vliegtuig om te starten op Andros en dan naar beneden af te zakken. Maar eenmaal in Athene ontdekten we dat de boot naar Andros niet dagelijks ging en we de volgende dag wel naar Naxos konden. Tja, het was de tijd zonder internet, dus dit soort dingen moest je ter plekke nog uitzoeken..!

  Lees meer over "Naxos, het groen witte eiland van de Cycladen"...
 • Athene - Naxos; 8 - 13 juli

  Vandaag vertrek ik naar Naxos. Mijn (vaste) hotel Sanoudos heb ik al gereserveerd omdat ik laat aankom, en het bovendien juli is, dus hoogseizoen.
  Ik bedenk dat ik toch maar eens naar het oliepeil moet kijken voor ik wegga. De laatste keer was begin mei (deed mijn vader..), dus vooruit, toch maar even doen. Ik gooi de motorkap open en pak een handschoen en een doek. Binnen 10 seconden staat iemand naast me en vraagt wat er aan de hand is en of hij kan helpen... Een geruststellende gedachte. Ik vertel hem dat ik alleen het oliepeil moet controleren. Nou, dat kan hij wel even doen. Ik zeg dan toch maar eerlijk dat ik het nu ook kan... Ahum. Hij schiet in de lach en blijft vergenoegd kijken. Maar ja, erg ingewikkeld is het allemaal niet, ik gooi er zelfs nog wat olie bij, en voila.

  Lees meer over "Athene - Naxos; 8 - 13 juli"...
 • Klein rondje Naxos

  Zaterdag is het bewolkt, geen laatste dagje strand dus, voordat ik naar Syros ga. Ik besluit vandaag de tempel van Dimitras te gaan bezoeken, in combinatie met een wandeling vanaf Ano Sangri. Rijden over Naxos is een feestje. De weg is over het algemeen prima (oké, enkele uitzonderingen daargelaten) en de uitzichten fantastisch. Het binnenland is hoog, met diepe groene dalen en een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Het is 10 uur als ik het stadje uitrij. En dan word ik notabene van de weg geplukt bij een politiecontrole! Nog nooit eerder gehad, bij iedere eerdere controle stuurden ze mij altijd door. Nu dan toch...

  Lees meer over "Klein rondje Naxos"...
 • Zomaar even wat inspiratie voor een volgende vakantie…

  Vandaag had ik vrij. Een met regen overgoten dag, dat was jammer dacht ik toen ik wakker werd. Tot ik bij de eerste kop koffie op de bank bedacht ik dat ik dan zelf maar wat zonnige bezigheden moest inlassen. Ik heb een Grieks kookboek gepakt en vanavond stond Garides jouvetsi (garnalen-tomatenschotel) op het menu. Ook heb ik ongegeneerd een paar uur lezend in Griekse sferen doorgebracht, in een paar tuinboeken zitten bladeren (want natuurlijk wordt het weer een keer voorjaar!), twee Griekse zomertijdschriften zitten lezen (uiteraard met woordenboek..) en tot slot de kaart van Griekenland er nog maar eens bij gepakt. Beetje nagedroomd van voorbije reizen en ideeën opgedaan voor een volgende. Al duurt dat misschien nog even, ook voorpret heeft zo z'n waarde. Ondertussen geniet ik van heerlijk warme en zonnige foto's om me heen. Beetje meegenieten, kijk dan even verder...

  Lees meer over "Zomaar even wat inspiratie voor een volgende vakantie…"...
 • ‘Ouderwets’ eilandhoppen op de Cycladen

  En dan is de vlucht naar Athene nu toch geboekt! Met als doel weer eens ouderwets te gaan eilandhoppen. Gewoon een vlucht regelen en verder niks, zien waar de wind naar toe waait. In de hoop dat hij in elk geval uit het noorden komt, want de Cycladen staan op het programma. Tja, ouderwets eilandhoppen.  Terwijl ik dit opschrijf schiet ik in de lach en bedenk dat ouderwets relatief is. Hoe ben je ouderwets in het internettijdperk? 

  Lees meer over "‘Ouderwets’ eilandhoppen op de Cycladen"...
 • Griekenland van A tot Z: de letters B en C

  Ik zal het maar meteen opbiechten, er zijn niet zoveel bestemmingen met de letter B zodat ik deze letter combineer met de C, waarbij de focus gewoon meteen op de C ligt. Ik zou natuurlijk kunnen schrijven over Binnen-Mani en Buiten-Mani zoals soms wordt gedaan. Ik zie de Mani liever als een geheel en benoem deze onder de M. Vandaag dus aandacht voor onder meer ... de Cycladeneilanden.

  Lees meer over "Griekenland van A tot Z: de letters B en C"...