Piraeus, wereldhaven als vakantiestart

Gepost door: Corry Gepost op: 10 mei 2011 | 2 Reacties

Tags: , ,

'Hoe is het eigenlijk in Piraeus, kun je de boot naar de Cycladen daar makkelijk vinden?' vroeg iemand mij pas geleden. Ik was verrast door de vraag, had mezelf dat nooit zo afgevraagd toen ik voor het eerst ging eilandhoppen. Ik ging gewoon naar de haven en zou wel zien. Met als gevolg dat ik compleet overdonderd was door de grote hoeveelheid pieren, kades, boten en mensen toen ik het haventerrein opliep vanuit de metro. Allemachtig, wat is hier aan de hand? Visioenen van emigranten naar Amerika, bootvluchtelingen uit Verwegistan en heel veel school-en busreisjes die dezelfde dag hadden gekozen om te reizen. We namen de eerste de beste boot die we zagen liggen en richting Cycladen vertrok...

Eilandhoppen, het is een geweldig fenomeen, toppunt van vrijheid en zorgeloosheid. Hup op de boot, spullen neergooien en genieten van de levendigheid in de haven tot de boot vertrekt. Dan liefst buiten genieten van het tempo van de ferry, van het oneindige blauw als je de haven uitvaart en van de zon en wind die meteen een soort van tijdloosheid over je heen kan brengen. Niets anders aan je hoofd dan dit universum van blauw zo ver je kunt zien. Heerlijk!
Behalve ferry's gaan er tegenwoordig ook snelle catamarans overal naar toe en dat heeft natuurlijk ook zo z'n voordelen. Vaarde je 10 jaar geleden  nog 7 à 8 uur naar bijvoorbeeld Naxos, met zo'n snelle boot zit je nu al na zo'n 4 uur varen met een frappeetje op het terras.

Na de eerste eilandhopvakantie begin jaren 90 heb ik nog heel wat boottochtjes gedaan, meestal vanuit Piraeus maar ook wel vanuit Rafina, ten noorden van Athene gelegen. Piraeus is de grootste haven in Europa en de derde grootste in de wereld met betrekking tot passagiersvervoer en heeft jaarlijks een passagiersaantal van 19.000.000. Er varen boten naar ruim 40 eilanden. Geen wonder dat het dus soms even zoeken is aan de kades. Al is er echt wel een logische indeling gemaakt en zijn er tal van borden geplaatst. Maar, het zou Griekenland niet zijn als een boot niet ook wel eens ineens vanaf een andere kade zou vertrekken.

Zo kwam ik een keer met de auto vanuit Kreta aan in Pireaus, rond half 7 's avonds omdat de boot wat vertraging had. Ik wilde graag vóór donker in Galaxidi (net na Delphi) zijn en had de kortste route al bedacht. Alleen er niet op gerekend dat de boot helemaal aan de andere kant dan gewoonlijk zou aanleggen, ik door de vertraging midden in de drukke Atheense avondspits terecht zou komen, door onhandige borden (of een onhandige ik) een afslag te vroeg zou nemen en zo midden in de stad terechtkwam. Volstrekt onbedoeld onderging ik dus mijn Griekse stadsvuurdoop met de auto in de grootste stad van het land. Ik heb wel honderd keer 'keep cool' tegen mezelf gezegd terwijl ik op mijn richtinggevoel (ahum..) probeerde de meest logische route te bedenken om de stad noordelijk uit te rijden (zonder tomtom!). Enfin, het was natuurlijk al lang donker toen ik de bochtige wegen rond Delphi moest trotseren. Terwijl ik het raam open had en de radio aan, vechtend tegen de slaap. Grote opluchting toen ik even na tienen toch zonder brokken mijn hotel in Galaxidi binnenstapte.

Ook de keer dat de portemonnee van mijn reisgenoot gerold was in de metro zal ik niet snel vergeten. In alle haast voordat de boot zou vertrekken moesten we ook nog aangifte van diefstal doen. En dat in Grieks tempo terwijl je ziet dat het een grote chaos is op het haventerrein en je ook nog kaartjes moet kopen. Heel anders was het die keer dat we er rond half 6 's morgens aankwamen (na een enerverende nachtvlucht). Het was nog schemerig en heel erg rustig. Maar een uur of wat later toen de eerste passagiersboten gingen laden barstte de drukte al los. Rond 7 uur konden we aan boord om op een strandluchtbed de gemiste uren slaap wat in te halen.

Dus om op de oorspronkelijke vraag antwoord te geven, het is druk in de haven van Piraeus. Bovendien is het verkeer op de weg rond de haven ook een complete heksenketel. Meerdere rijen dik, vaak volop toeterend en door elkaar rijdend en onafgebroken voorbij razend. Gelukkig staan er verkeerslichten en is er sinds enkele jaren zelfs een voetgangersbrug vanaf het plein bij de metro. Het blijft wel aan te raden om er op tijd te zijn. Want hoewel er vaak iets misgaat in Griekenland vertrekken de boten in Pireaus toch verdacht vaak op tijd. Maar ik kan weinig leukere vakantiestarts bedenken dan vertrekken vanuit de haven van Piraeus!

Meer informatie over Pireaus

Informatie over vertrektijden van de boten of www.ferries.gr (meer maatschappijen aangesloten)

boot naar Kreta

Boot naar Kreta ligt gereed

aan boord gaan

Aan boord gaan, op weg naar Kreta

wegvaren uit Piraeus

Wegvaren uit Piraeus per ferry, op weg naar Naxos

boot vanaf Naxos

Boot vanaf Naxos naar Piraeus

Voetgangersbrug

Voetgangersbrug in Piraeus

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Heb je helemaal gelijk in Bruno! Ik heb er ook al een keer heerlijk gegeten. Jij kent de stad natuurlijk als geen ander. De hele wandeling die je beschrijft heb ik nog niet gedaan, maar ga ik zeker een keer doen!

    Posted by Corry, 11/05/2011 11:18pm (11 years ago)

  • En om Piraeus niet al te veel onrecht aan te doen: de stad is veel meer dan de ferriehaven (en de daarbij horende heksenketel) alleen. Als je langs de waterkant vanaf de ferriehaven loopt, kom je langs de kades met de cruiseschepen en loop je verder langs Piraiki - een lange weg vol vistaverna\'s om zo aan Pasalimani uit te komen. Dat is een jachthaven van Piraeus. Loop je nog verder door, dan kom je aan het schilderachtige Mikrolimano, alweer vol taverna\'s aan het water. Net alsof je op een eiland zit. Daarna ga je langs de stadia Peace & Friendship en Karaiskaki naar het metrostation Faliro en kun je zo weer terug naar Athene. Een wandeling die zeer aan te raden is.

    Posted by Bruno, 11/05/2011 9:09am (11 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments