Rethymnon in de zon

Gepost door: Corry Gepost op: 14 oktober 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Wow, vandaag gaat het er dan toch van komen. De ZON GAAT SCHIJNEN.  Ik kan het al zien als ik vóór het ontbijt even op het balkon rondkijk. Daar komt blauwe lucht aan. En inderdaad, tijdens het ontbijt trekken de wolken helemaal weg en zien we alleen maar blauw. Het voelt wel nog heel fris aan buiten dus we besluiten eerst naar het fort te wandelen en alvast te kijken waar we vanmiddag naar het strand gaan.

De lucht voelt nog fris aan als we richting fort wandelen maar het kan niet missen, de zon blijft voorlopig schijnen. Het fort van Rethymnon is behoorlijk groot. Gebouwd door de Venetianen, met dwangarbeiders, is volgens het reisboekje een symbool van angst, onderdrukking en martelaarschap. In augustus 1944 sprongen de vrouwen van Rethymnon van de muren om niet in gijzeling te worden genomen door het terugtrekkende Duitse leger, dat het fort bovendien veel schade toebracht. Recent is het fort compleet gerestaureerd (en men is nog bezig) en ademt nu een aangename rust uit. Het is nu lastig voor te stellen dat er zich zulke grote tragedies hebben afgespeeld. Het uitzicht op de stad en haven is prachtig.

fort

Hoektoren op het fort

uitzicht vanaf het fort

Uitzicht vanaf het fort

Het wordt toch weer bewolkt en in plaats van het geplande strand wordt het een middagje door de stad slenteren. Het is een leuke stad, met nog veel authentieke oude Venetiaanse huizen, deels prachtig opgeknapt, deels (nog) enorm vervallen. Veel winkels en overal is van alles te eten en te drinken. Zittend op het leuke centrale terras van Cul du sac bekijken we het heen en weer gaande lopende en fietsende (vooral de Griekse jeugd) verkeer. Verbazen ons over de dik ingepakte Grieken (voor hen is de winter duidelijk begonnen) en  over de vele pakjes die men meesleept (hoezo crisis?). Een opa wandelt met z'n kleinkind in de buggy, het arme kind is helemaal klaar voor een bezoekje aan de Noordpool, compleet met dikke sokken en ijsmuts. Dé schoenentrend zijn kleurige regenlaarzen en ik heb nog nooit zo'n bonte verzameling paraplu's in het straatbeeld gezien.

Ergens boven Rethymnon schijnt een tuin te zijn met bijzondere wilde Kretenzische planten: het natuurpark of te wel 'Biotopi'. Een onduidelijk foldertje van de VVV moet ons op weg helpen en al is ons vertrouwen hierin niet zo groot, eind van de middag gaan we toch op pad. De dame uit het hotel valt van verbazing om als we zeggen te gaan wandelen en ze denkt dat dit misschien wel niet kan. Een taxi is beter... Aan wie we het onderweg ook vragen, niemand kan ons vertellen hoe we er heen moeten lopen maar de wandeling die we maken is mooi dus we zien wel of we er ooit aankomen. Wat ook niet lukt, maar ach wat geeft het, het uitzicht is geweldig, het ruikt overal heerlijk en is daarom sowieso genieten. Ik vind zelfs nog een steen met een fossiel van een slak erin (althans daar lijkt het sterk op) en weersta de neiging om deze mee te nemen en in m'n tuin te leggen ter waarschuwing aan alle levende slakken daar.

uitzicht op Rethymnon

Zicht op Rethymnon

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments