Super lekkere gehaktballetjes in tomatensaus

Gepost door: Corry Gepost op: 2 november 2013 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Leek het in oktober nog alsof de pompoenen zich hadden vergist in het seizoen, inmiddels weten we wel beter. Storm en regen kondigden deze week aan dat er nu geen ontkomen meer aan is. Het is echt herfst geworden en tijd om lekker binnen te blijven. Bij de kachel, met een glas wijn en een goed boek. En lekker warme gerechten. Daarom heb ik vandaag maar weer eens iets gekookt uit het geweldige Griekse kookboek 'De Griekse keuken thuis': gouvarlakia, super lekkere lekkere gehaktballetjes in tomatensaus.

In onze wijk is een kruidentuin waar iedereen die dat wil verse kruiden kan gaan knippen. Ik heb weliswaar allerlei kruiden in de tuin maar niet alles doet het even goed en bovendien had ik dit jaar wegens mijn lange Griekse vakantie vrijwel geen nieuwe kruiden geplant. Nu heb ik salie nodig en gelukkig daar voorziet de wijktuin in. Iedere keer als ik er wat ga halen verbaas ik mij weer over feit dat er nog zoveel staat. Dat de tuin niet helemaal leeggeroofd is door kooklustige wijkbewoners! En ook nu kom ik er niet voor niets. Ik knip 4 mooie blaadjes voor het recept van vandaag.

Gouvarlakia; gehaktballetjes in tomatensaus

Nodig: 500 g runder- of lamsgehakt - 1 ui, geraspt - 1 ei, losgeklopt - 50 g kortkorrelige rijst (bijv. risottorijst) - 3 el verse (gladde) peterselie, gehakt - fijngeraspte schil van ½ sinaasappel - zout en versgemalen zwarte peper.

Voor de saus:
4 el olijfolie (extra vierge) - 1 ui, in dunne ringen gesneden - 4 verse salieblaadjes, in dunne reepjes - 400 g tomaat uit blik - 3 dl runderbouillon

Maak eerst de saus. Verhit de olie in een hapjespan waarin alle balletjes naast elkaar kunnen liggen. Fruit de uiringen goudgeel. Voeg de salie en dan de tomaten toe. Druk de tomaten tot moes met een houten lepel. Kook het mengsel enkele minuten zachtjes door. Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
Prak in een kom het gehakt, de geraspte ui, het losgeklopte ei, de rijst en de peterselie door elkaar. Voeg de sinaasappelrasp toe en breng alles op smaak met zout en peper. Kneed het mengsel goed en rol er (ovale) balletjes van.
Laat de balletjes in de saus glijden. Roer ze niet om, maar schuif de pan heen en weer.  Breng de saus op smaak met zout en peper. Smoor het gerecht afgedekt ca 30 minuten tot de saus is ingedikt. Roer de balletjes eenmaal voorzichtig om.

Serveer met een groene groente en eventueel wat bruin stokbrood.

Gouvarlakia

Salie
Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Het geslacht Salie telt ca. 900 soorten, die voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Uit geschriften is bekend dat salie al enkele eeuwen vóór Christus werd gebruikt in de kookkunst en in medicijnen. Wij kennen salie als een mooie, bloeiende tuinplant, die heerlijk ruikt en in diverse gerechten te gebruiken is.  Niet alleen om de smaak maar ook als  hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten.

Geneeskrachtig
De bladeren van salie worden ook medicinaal toegepast. En je kunt er nogal wat mee! Het kruid heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel). Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Of er wordt saliethee of -wijn van gemaakt, dat helpt bij bloedend tandvlees en keelpijn.  Salie kalmeert het zenuwstelsel en is goed bij een lage bloeddruk. Het helpt ook bij een slechte eetlust, tegen winderigheid en kan helpen bij diarree. En salie helpt tegen vermoeidheid na een virusziekte. Het dagelijks kauwen van enkele verse bladeren is een oud middel tegen pijnklachten. 

Meer Griekse recepten op mijn kookblog 'Grieks koken' of in de rubriek Griekse recepten op deze website. 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments