Syros, een onontdekt pareltje in de Egeïsche zee

Gepost door: Corry Gepost op: 6 juni 2013 | 5 Reacties

Tags: , , ,

Zondag 2 juni sta ik tegen drie uur aan de haven. Om tien over drie zal daar mijn boot naar Syros vertrekken. Syros is een eiland waar ik nog nooit ben geweest. Ik ga vooral de hoofdstad, Ermoupoli bekijken en een bezoek brengen aan Lienke en Anke, twee van oorsprong Nederlandse vrouwen die al een jaar of tien hun tijd verdelen tussen Brussel (woonplaats) en Ano Syros (hun tweede woonplaats). Zij zullen mij de stad laten zien. Het is best druk bij de haven en als ik op een muurtje ga zitten ben ik al snel omringd door een groep kinderen die van alles willen weten. Ze oefenen mijn Grieks, overhoren me wat ik net van hen heb geleerd en vinden het super dat ik naar Syros, hun eiland ga. Zij gaan terug na een korte vakantie op Naxos van vier dagen. Deze groep  lijkt niet zo beïnvloed te zijn door de crisis; de kinderen hebben merkkleding en -schoenen, sieraden en mooie koffers en tassen bij zich. En weer bedenk ik dat de verschillen in het land groot zijn.

De boot, de Aqua Spirit van de Nel Lines, komt en vertrekt een half uur te laat, we varen via Paros naar Syros. De toeristen die op de boot zitten verlaten deze vrijwel allemaal op Paros. Het is eventjes half zeven als we op Syros aankomen en Lienke en Anke staan op mij te wachten. Na de spullen in het hotel te hebben gedropt gaan we een wijntje halen op het grote plein, waar we getuige zijn van een klasse doelpunt. In de fanatieke wedstrijd op het plein schiet een van de jochies de bal langs het terras zo de smalle deuropening van het café binnen. Dat is nog eens een goal! Helaas kan de eigenaar het niet waarderen en onderschept de bal meteen. Ondanks smeekbedes van de jongens en enkele moeders zien we de bal niet meer terug op het plein. Na het drankje maken we nog een korte rondwandeling en gaan dan lekker eten in het leuke restaurant Kouzina (originele kaart, uitstekende kwaliteit, aardige bediening), onder een dakje van bougainvilla. De dag is alweer om, morgen ga ik Lienke en Anke bezoeken in hun huisje in Ano Syros.

Syros

Syros was halverwege de 19e eeuw een welvarend eiland, met tal van bedrijven en fabrieken en een grote handelshaven. Vanaf 1821 waren duizenden vluchtelingen naar het eiland gekomen, met name uit Oost-Griekenland. Er was genoeg werk voor iedereen en grote rijke families bouwden enorme herenhuizen in Ermoupoli. Deze panden zijn vaak nog in bezit van de families, al worden ze nu ook wel uitgebaat als hotel of restaurant. Het culturele leven bloeide en er werden meer dan tien dagbladen uitgegeven die veel gelezen werden. Syros stond ten tijde van de revolutie van 1821 onder Franse bescherming en nog steeds is de Franse invloed merkbaar.

Kat Herenhuisbewoner

Syros is nog geen 90 vierkante kilometer groot maar kent een prima onderhouden wegennet, dat naar de meest afgelegen dorpen leidt. Er zijn diverse badplaatsen met mooie stranden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de hoofdstad van het eiland en van de Cycladen, Ermoupoli. Prachtige kerken, een mooie plateia en veel gerestaureerde neo-klassieke panden. De stad kent drie delen, de 'laagbouw' bij de haven. en de 2 heuvels in de stad. Op de eerste heuvel staat de orthodoxe Sint Annastasiuskerk, op de verst weggelegen heuvel de kathedraal Agias Georgius, in Ano Syros, het plaatsje waar ik maandag naar toe ga.

Vis

Maandagochtend neem ik een kijkje langs de haven, waar bij diverse bootjes de verse vis wordt verhandeld. Om half elf neem ik de bus vanaf de kade en moet uitstappen 'waar de oude mannetjes met hun boodschappen uitstappen'. Leuke omschrijving die er voor zorgt dat ik bijna te vroeg uit de bus stap. Voor de zekerheid vraag ik het mijn busburen en die knikken heftig van niet, ik moet nog blijven zitten. Ze waarschuwen me op tijd en dan zie ik ook dat dit natuurlijk pas Ano Syros is, we zijn nu een heel eind de heuvel op. Lienke en Anke staan bij de halte en samen lopen we trap voor trap naar boven naar hun huisje, wat prachtig gelegen is, met vrij uitzicht op zowel de berg achter hen als ook op Ermoupoli en de haven. Wow, dat wordt heerlijk koffie drinken en kletsen op zo'n mooi terras!

huisjeHuisje van Anke en Lienke

Eind van de dag wandelen we weer naar beneden om de stad nog wat te bekijken. Een van de mooiste panden is het stadhuis, aan het centrale plein gelegen. Het Apollotheater, een replica van de Scala van Milaan, is helaas niet open. De Agios Nikolaos kerk is prachtig en bij het zien van het interieur begrijp ik dat de inwoners de kerk 'Nikolaas de Rijke' noemen, vanwege de vele gulle gaven van de gelovigen. De winkels zijn vanavond dicht en het is relatief rustig op straat, behalve aan de havenpromenade. Er liggen veel grote zeilboten en er heerst een ontspannen sfeer op de naastgelegen terrassen. Ik heb nu veel Cycladeneilanden gezien en ik moet zeggen dat het me hier wel bevalt. Ermoupoli is een geslaagde combinatie van een eilandhaven met z'n levendigheid en een 'grote' Griekse stad met mooie huizen, enkele bezienswaardigheden, een bloeiend cultureel leven en tal van winkels. Leuk hoor, om hier een huisje te hebben!

kerk Agios Nikolaoskerk

We spreken af met een Griekse vriendin van Anke en Lienke, die docente Frans is in Ermoupoli. Het wordt voor mij een aardig Babylonisch gesprek, waar Frans en Grieks elkaar afwisselen. En oh, oh, wat is mijn Frans ver weggezakt, verstaan gaat nog redelijk, maar pratend red ik mij intussen toch al beter in het Grieks. Even later steken we met de auto het eiland dwars over om te gaan eten in Kini, het badplaatsje aan de andere kant. Onderweg staan we even stil op een uitzichtspunt waar vandaan je op deze heldere dag de eilanden Tinos, Mykonos, Naxos, Paros en Anti-Paros goed kunt zien liggen. Wat een prachtig uitzicht, ook op Ermoupoli. In de berm staan wilde kappertjes, we plukken nog even een voorraadje voor door de salades.

eilandenUitzicht

Kini bestaat uit een kleine baai, huizen eromheen verspreid tegen de heuvels, een smal strandje en een paar  café's en taverna's. Het oogt vriendelijk en we eten alweer heerlijk in het licht van de ondergaande zon. Morgen ga ik weer terug naar Naxos, maar ik ga zeker nog eens terugkomen op dit leuke eiland. En dan gaat het zojuist gekregen boekje over Syros ('Syra, History - Sightseeing' van Tassos Anastassiou), dat het beste is wat er over het eiland is verschenen, me zeker van pas komen!

boot

wegvaren Dag Syros, ik kom zeker terug!


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Kalispéra Corry, dank voor je aanstekelijke schrijven over Syros , wij gaan eind mei naar Syros, en dan Sifnos, sikinos, Santorini.Yasas
  Wout & Trudy

  Posted by Wout & Trudy, 08/05/2014 1:19pm (8 years ago)

 • Syros, wat leuk dat jullie er zijn geweest. Wij zijn er getrouwd, het was fantastisch. Goeie site, wij zijn ook dol op griekenland en gaan dit jaar naar de peleponessos.z

  Posted by tamara, 09/09/2013 1:02am (8 years ago)

 • Hoi Corry, het is heel druk geweest de afgelopen weken en ik kijk eindelijk weer eens op je site. Als ik zo je reisverhalen lees, is het net of ik zelf even op vakantie ben! Je enthousiasme werkt aanstekelijk! Maar hier in NL is het gestopt met regenen en schijnt nu zowaar ook de zon. Wij combineerden een orgelstembeurt in de kerk van Hoek met fietsen in natuurgebied de Braakman. Veel wind maar we genoten van alle natuurschoon. Namen asperges en aardbeien mee voor thuis. Het lijkt inderdaad wel echt vakantie. Groeten van Gisela.

  Posted by Gisela, 08/06/2013 4:57pm (9 years ago)

 • Wat een leuk huisje hebben Anke en Lienke!
  Ik ben jaloers nu :-)

  Posted by Sylvia, 07/06/2013 6:09pm (9 years ago)

 • Wow, wat een mooie omschrijving en een prachtige reis <3

  Posted by Lieneke, 07/06/2013 10:13am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments