Te dik? Eet mediterraan...!

Gepost door: Corry Gepost op: 1 september 2009 | 0 Reacties

Tags: , ,

De mediterrane keuken staat bekend als supergezond. Juist door hun eetgewoonten behoorden de Grieken tot voor kort tot de gezondste en langstlevende volkeren van Europa. Maar die tijd is voorbij! In het land dat beschikt over de lekkerste olijfolie, waar het sappigste fruit op de plaatselijke markt voor een prikje te koop is en waar men heerlijke groentegerechten klaarmaken kan, wordt tegenwoordig vooral heel veel fastfood gegeten. Een inhaalslag zo lijkt het.

 Chips en snoep

Het is een uur of zeven in de middag op een willekeurig pleintje in een willekeurige stad of dorp in Griekenland. Er wordt nog lang niet gegeten, deze tijd (tot een uur of negen) is vooral bedoeld om op een terrasje bij te kletsen, nog wat boodschappen te doen, te flaneren en de laatste roddels uit te wisselen dan wel de politieke stand van het land door te nemen. Kinderen scheuren op hun crossfietsjes over het plein of boulevard, spelen tikkertje of hangen wat rond de tafeltjes van de ouders. En onveranderlijk met iets te snoepen bij de hand. De zakken chips, chocoladerepen, zoete snoepjes, gevulde croissants, koekjes, enz. enz. gaan van hand tot hand. Het lijkt me dan ook geen wonder dat veel buikjes eng over broeken en rokjes puilen. Dat de armen zo kwabberen dat je maar niet te lang moet kijken en dat sommige kinderen eigenlijk amper fatsoenlijk spelen kunnen vanwege het overtollige vet dat ze met zich meeslepen.

Langer en gezonder leven

In de jaren zestig is er onderzoek gedaan naar voedingsgewoonten in meerdere Europese landen. Het onderzoek wees uit dat in de landen rond de Middellandse zee, met name in Griekenland en Zuid-Italië, bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten aanzienlijk minder voorkwamen dan bijvoorbeeld in Nederland. Ook lag de gemiddelde levensverwachting van de Grieken, in het bijzonder de Kretenzische mannen, beduidend hoger dan die van de mannen in andere landen uit het onderzoek. Uiteindelijk toonde men aan dat er een relatie was tussen de eetgewoonten van de verschillende bevolkingsgroepen en de levensverwachting en het vóórkomen van bepaalde ziekten. Het 'geheim' van een langer en gezonder leven lag volgens de wetenschappers vooral in het feit dat de mensen met name veel onverzadigde vetten (olijfolie), verse groenten, fruit en weinig dierlijke producten aten. In de loop der jaren is uit allerlei onderzoeken steeds weer naar voren gekomen dat het Mediterrane dieet een gezonde levensstijl ondersteunt en daarmee een gezonder en langer leven.

Inmiddels is er wel wat veranderd, zowel in Nederland als in veel andere Europese landen. Er is een ware vetepidemie losgebarsten. Overheden breken zich het hoofd over mogelijkheden om de bevolking te doen inzien dat het zo niet langer gaat. Dat de gezondheidszorg voor grote problemen komt te staan als mensen steeds dikker worden en daarmee is het overgewicht niet alleen een individueel probleem maar ook een maatschappelijke zorg. Onze kranten en tijdschriften staan er vol mee, dagelijks verschijnen er boeken en publicaties die ons er van moeten overtuigen dat we gezonder moeten eten en meer moeten gaan bewegen. Er zijn inmiddels vele duizenden euro's besteed aan allerlei voedingscampagnes, met tot nu toe nog weinig aantoonbaar resultaat. Een poosje geleden stond er in de krant dat een derde van de Nederlanders liever voedings- en vitaminepillen slikt, omdat dat minder tijd kost. Fruit en groente die wat bewerking vragen (het schillen van een sinaasappel!) wordt steeds minder verkocht!

Mediterrane keuken

Het mediterrane dieet wordt in Nederland vaak gepropageerd als een gezonde voedingswijze: veel groenten, veel fruit, plantaardige vetten, veel vis en weinig (rood) vlees en natuurlijk regelmatig een glas (rode) wijn erbij. Hiermee kan de strijd tegen overgewicht en welvaartsziekten worden aangepakt.

Grappig is dan te weten dat in de landen 'van oorsprong' van het dieet het eetpatroon bijna volledig is verdwenen. En dat het overgewichtprobleem navenant is toegenomen. Zo'n 50% van de Griekse mannen en 36% van de Griekse vrouwen heeft te maken met overgewicht. Van de Griekse kinderen is zo'n 38% te dik. Grieken zijn hiermee in recordtijd de dikste inwoners van Europa geworden. Behalve dat het aantal zo enorm is toegenomen zijn de Grieken ook nog eens gemiddeld zwaarder in vergelijking met andere dikke mensen in Europa. Met als gevolg dat ook de typische welvaartsziekten zijn toegenomen, vergelijkbaar met de rest van Europa.

Hoe kon dit zo gebeuren? Men neemt aan dat een van de redenen de trek naar de steden is. Veel van oorsprong agrarische bewoners zijn in de afgelopen decennia naar de steden getrokken. Men ging ander (minder lichamelijk) werk doen en kreeg meer geld te besteden. Daardoor stond er vaker vlees op het menu, was er meer geld voor extra's en lag het minder voor de hand om enkel 'uit de eigen tuin' te eten. De laatste tien jaren is er echter meer aan de hand. De opkomst van grote supermarkten en de import van fastfoodketens heeft er voor gezorgd dat het eetpatroon dramatisch is veranderd. Grote reclamecampagnes en het toegenomen (massa)toerisme zijn daarbij ook van grote invloed geweest.

Men eet nu veel te zout, te vet en te zoet. De winkels, straatstandjes en cafés puilen uit van een overweldigende hoeveelheid ongezonde producten terwijl op iedere straathoek ook nog eens een snackbar, fastfoodtent of souvlakistand van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat vol klanten staat. Kingsize en supergroot is daarbij de norm. Probeer maar eens een kleine portie van iets te krijgen, het valt niet mee!

Terug naar vroeger

En nu? Geloof het of niet, maar de Griekse overheid is wakker geworden. Ze zijn zo waar campagnes begonnen om hun burgers ervan te overtuigen gezond te gaan leven. Kranten, tijdschriften, posters en TV-spotjes. Alles wordt in de strijd gegooid om mensen weer zo ver te krijgen dat ze gaan eten zoals vroeger. Dus: veel groenten en fruit, veel vis, olijfolie, en matig vlees. Weg met het fastfood en overdaad aan vet en snoep. Terug naar het Mediterrane dieet. Het zal niet meevallen om de nieuwe generatie, opgegroeid in relatieve welvaart die overtuigend wordt omgezet in veel en ongezond eten, hiervan te overtuigen. Ze weten niet beter of de kipnugget, hamburger, chocoladecroissant en megazakken M&M's behoren tot de eerste levensbehoeften. Tel daarbij op dat kinderen er gewoonlijk toch al behoorlijk verwend worden, dan zal het niet meevallen 'nee' te zeggen tegen de eigen drammerige snoepeisende bloedjes van kinderen...!

En last but not least: Mediterraan eten is gewoon lekker!!! Dus je hoeft niet te wachten tot je dik bent...Lachen

 

Bron: Lychnari, tijdschrift over Griekenland, en eigen waarneming en gesprekken.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments