Terug naar de kust… Tolo in Argolida

Gepost door: Corry Gepost op: 23 juni 2009 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zondag is reisdag, althans de ochtend. Om half 10 stap ik in de auto, het is 19 graden en half bewolkt. Via een deels andere route dan eergisteren ga ik terug naar beneden, ik volg vanaf beneden in Kalavrita de borden Tripoli en rij dan via Klitoria (is net een trouwfeest aan de gang in de kerk), Levidi (is ook iets aan de gang waardoor de voltallige politie uit de regio op de been is zo te zien) en een deel snelweg Tripoli-Korinthos via Argos naar Nafplio en daarna Tolo. Ook hier is wat sluierbewolking, maar warm en zonnig genoeg om zo te zien heel Nafplio en Argos naar het strand te doen gaan. In Tolo wel te verstaan. Het is DRUK, DRUK, DRUK, overal staan auto's geparkeerd. Daar had ik even niet op gerekend, ik kan me niet herinneren dat het hier drie jaar geleden ook zo druk was eind juni. Maar, toen was ik hier niet in het weekend geloof ik, dat zal het verschil zijn. Gelukkig rijdt er net iemand weg op een perfect plekje dat ik zo kan innemen. Nu op zoek naar een studio, in principe tot donderdag. Dat lijkt eenvoudig want er is plenty aan accommodatie, maar misschien juist daarom is de keuze weer lastig. Enfin, ik beperk de keus door niet ver van het strand te gaan zitten en niet langer dan 20 minuten te zoeken. En binnen een kwartier ben ik de auto aan het uitladen op het parkeerterreintje op het binnenplein van een klein complex. Zonder fratsen maar een studio die wel oké is en een fijn balkon. Helaas geen internet...

Ik ga meteen maar boodschappen doen want hier ga ik weer een paar dagen koken.

Ta majierepsa - het koken. In een Grieks appartement...

Natúúrlijk is het lekker, gezellig, relaxed, ontspannen, romantisch, sfeervol, enz. enz. om te eten in een kleine taverna aan het water. Natúúrlijk zijn de Griekse gerechten dan overheerlijk, vers klaargemaakt en onder begeleiding van brood, wijn en water voor je neus neergezet; en zeker niet te versmaden. Smikkelen, smullen, jammie. Maaaar... ik kook gewoon ook erg graag. En zeker met verse producten hier, liefst van een kleine markt of groentenboer. Bovendien, 10 weken elke dag uit eten gaan, dat levert me toch gauw een paar kilo of wat te veel op!! Dus, ik ga een paar keer per week ergens eten en de overige dagen kook ik zelf in de studio of appartement.

Nu is dat meestal een ware uitdaging. Zo is het keukenblok vaak nog best aardig, maar de gemiddelde keukeninventaris lijkt nog het meest op een bescheiden hoekje kookgerei op een rommelmarkt. Met wat mazzel treft je in een 2-persoonsstudio aan: een één- of tweepits kooktoestel, een mok, een kop en schotel, 2 espressokopjes, 3 verschillende glazen, enkele verschillende soorten borden, 3 lepels, 1 vork, 1 mes, 7 theelepels en een al 10 jaar versleten en afgebakken koekenpan aan. En als het meezit nog een 6-persoons kookpan. Natuurlijk, het kleine koffiekookpannetje voor de Griekse koffie ontbreekt niet. Heel soms kom je een vergiet tegen. Of een soepopscheplepel. Of bijvoorbeeld een pannenonderzetter. Het is altijd weer een verrassing. Maar wat bijna standaard ontbreekt is een kurketrekker, een broodmes, een snijmesje, snijplank en een pan waar je een één- of tweepersoonsgerecht kunt koken. Op de een of andere manier matcht het kenmerk van de studio niet met de bijbehorende keukeninhoud en is het volgens mij gewoon niet de bedoeling dat je kookt of zelfs maar ontbijt.

Ik ben erop voorbereid en sleep het minimale mee. Dus in mijn 'keukenkrat' zit een broodmes, een kurketrekker, twee plastic borden en wat bestek, een melkkan waar ik ook pasta en rijst in kan koken, 2 mokken, 2 wijnglaasjes, een voorraaddoos (groot: gaat vol koekjes mee terug naar Nederland...), een kleine wok, een kleine koekenpan, een waterkoker en een cafetière. Met deze basis kun je (creatief) alles koken wat je wilt, ook op 1 of 2 pitten..

Maar...misschien is er verbetering op komst! Dit jaar ben ik al twee keer op een waterkoker gestuit, een keer op een tosti-ijzer, een keer op een broodrooster, een keer op een vrijwel nieuwe bestekla met inhoud die er tip-top uitzag en zelfs een keer op een koffiezetapparaat (was wel een accommodatie die ook door touroperators wordt gecontracteerd). En steeds vaker zie ik ook meerdere borden en/of glazen in de kast. Wat gebleven is, in alle tot nog toe bewoonde studio's, zijn de oude koekenpan en de mega grote kookpannen...!

Rust aan de kust

Ik zal het maar meteen bekennen, ik doe hier vrijwel niets. Het is nu dinsdag en ik heb twee dagen (of eigenlijk lange ochtenden) aan het strand vertoefd. Het is er prima weer voor, met een heerlijke koele wind uit zee (die alleen gistermidag een storm van de eerste orde werd, waardoor ik rond half 3 gevlucht ben). Het water is fantastisch van temperatuur, ik schat een graad of 23, echt iets voor mij dus, heerlijk om veel in rond te dobberen!

Mijn voet is nog steeds niet helemaal hersteld, al gaat het sinds vandaag wel duidelijk beter. Maar het leek me toch zinvol om even geen lange wandelingen te maken en niet een hele ochtend door de stad te slenteren. Ik stel dat gewoon nog even uit. Donderdag vertrek ik en ga ik 's morgens nog even winkelen in Argos. Dus woensdag nog een dagje strand en luieren, daarna staat er weer van alles op het programma. En donderdagavond haal ik mijn reisgenoot op van het vliegveld en rijden we vrijdag door richting Delphi en omgeving.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments