Tien redenen om ook dit jaar weer naar Griekenland te gaan!

Gepost door: Corry Gepost op: 2 mei 2010 | 5 Reacties

Tags: ,

Twijfels over een bezoek aan een bijna failliet land dat ons misschien wel met de euro de afgrond intrekt? Geen trek in een torenhoge terrasrekening, een halfleeg hotel of een chagrijnige taxichauffeur? Lees verder!! Tien redenen om toch te gaan...

1. Griekenland, land van zon, blauwe lucht en een diep turquoise zee. Een koel briesje door je haar, terwijl je geniet van een spectaculaire zonsopgang. Het strand ligt er nog verlaten bij, de zee kabbelt, in de verte komt een boot dichterbij. De hoorn klinkt, hij kondigt zich aan en op de kade begint het geroezemoes van reizigers, brommers, auto's en verkopers. Op het terras tegenover de haven bestel je een eerste frappé en luister je naar het Grieks gekeuvel van de eerste andere gasten en besef je weer dat het nergens zo is als hier.

2. Het overweldigende licht, de groene velden, het ruisen van het riet. Het getwitter van de cicaden, het ritselen van een schildpad en het gemekker van de geiten. Bergen in stilte, overal groen en kleuren van het voorjaar. Je ruikt de kruiden, je kijkt om je heen en vraagt je af of hier echt niemand woont.

3. De smaak van Griekenland. De koulouri's die zo lekker zijn als ontbijt, de supergrote en sappige perziken en watermeloenen, de zoete kersen, overal vers water uit de bronnen, de vijgen en citroenen aan de bomen. De markt met z'n grote torens groene bonen, aubergines en tomaten. Paprika's in alle kleuren, verse knoflook en okra's, bietjes en wilde groenten.

4. De masten van de bootjes in de haven tikkend in de wind, de vissers die elke ochtend hun avondmaal bij elkaar vangen, de oude mannen die een visje halen bij een van de vissersboten die 's nachts een dagopbrengst bijeen hebben gevangen.

5. Het indrukwekkende schouwspel van zon tussen de zuilen, het nietig voelen naast de grootsheid, het besef dat er eeuwen aan dit moment vooraf zijn gegaan. Eeuwen van leven in allerlei gedaanten. Een prachtig uitzicht te midden van culturele rijkom en niet uitwisbare sporen, de bakermat van onze beschaving. Voelen aan het verleden en ruiken aan de toekomst.

6. Kinderen die luid gillend over het plein rennen, brommers die te hard scheuren en overal neer worden gesmeten en auto's die met luide radio en een te grote uitlaat de smalle straatjes proberen door te komen. De lotenverkoper die schuifelend langs de terrassen gaat, de Griekse vrouwen die beladen met pakjes en kinderen met veel kabaal bij zitten te praten met hun vriendinnen, de ober die niet altijd even vrolijk vraagt of je soms iets drinken wilt. De langsrijdende auto die dan met gierende banden in de remmen gaat, stil wordt gezet voor de ingang, waarna alle inzittenden voorzien van mobiel en sigaretten op het terras neer ploffen.

7. Het geschreeuw van de families tijdens het gezamenlijke eten op zondagmiddag, de vrouwen in bonbonverpakking en behangen met veel geglitter, het gezoen en gesmak en de veldslag die er achterblijft als ze weggaan. Maar ook het heerlijke rustige tafeltje voor de kleine taverna in het dorp, waar niemand zit behalve de eigenaar die persoonlijk komt vragen wat hij voor je zal klaarmaken. Een kaart is er niet, maar er zijn lekkere courgettes, zoete tomaten, mooi lamsvlees en heerlijke aardappelen. De huiswijn is er onovertroffen en de zaziki smaakt wéér anders dan die van gisteren.

8. Zondagmiddag op het strand. Grieks gekwetter om je heen, grote tassen worden uitgeladen, het geurt naar zonnebrandcrème, kinderen gillen als ze (niet zachtzinnig) worden ingesmeerd. Het eerste gespetter in zee, vaders leren hun kinderen zwemmen (waarom altijd de vaders??) en de moeders diepen koek, snoep en limonade uit de tassen op. Vriendelijke mensen die vragen of ze bij je mogen komen zitten en je vervolgens uithoren over je land, je echtgenoot, je kinderen en je salaris. Vragen naar de prijs van benzine en sinaasappelen en vertellen dat Goelit, Croijf en Ten Cate toppers zijn.

9. Wachten op de ferry, de bus, de taxi, de ober, de ambtenaar, de ... Wachten, wachten, wachten. Siga, siga, waarom zoveel ongeduld. De boot komt heus wel een keer. Straks. Of vanavond. En anders toch wel morgen.

10. De laatste dag, nog even naar de bakker, de supermarkt, het tuincentrum. Wat gaat er mee naar huis? Baklava of walnotengebak. Koekjes, heel veel verschillende koekjes. Gedroogde oregano en knoflookpeper. Kruidenblokjes, blikjes inktvis en dolmades. Ouzo, wijn, olijfolie, olijven. En als je met de auto bent ook nog een nieuwe terracotta pot. En al het voorgaande in grotere hoeveelheden.

Koroni - Peloponnesus

Ithomi - Peloponnesus; mei 2009


Koroni - Peloponnesus

Monemvassia - Peloponnesus; juni 2009


Koroni - Peloponnesus

Milopotamos - Kythira; juni 2009


Koroni - Peloponnesus

Koroni - Peloponnesus; mei 2009


Delphi

Delphi - Centraal Griekenland; juli 2009

 

Meer foto's


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Er ging iets niet goed. Een aanvulling dus op: wel naar Griekenland gaan.

  Posted by vlepo, 07/05/2010 8:32pm (12 years ago)

 • Ik hoop oprecht dat mensen zich niet laten tegenhouden en gewoon blijven genieten van een heerlijke tijd in dit prachtige land. Dat natuurlijk ook z'n schaduwkanten heeft, zoals elk land, maar de zonzijde overheerst!

  Posted by Corry, 02/05/2010 6:19pm (12 years ago)

 • ik heb hetzelfde als Anita gedaan, je link op mijn Facebook. Ik ga toch wel, is mijn (ei)land en blijft mijn (ei)land. Heerlijk om te lezen, vooral op deze troosteloze dag.

  Posted by Mariët, 02/05/2010 2:53pm (12 years ago)

 • En heb de link ook op mijn facebook pagina gezet.

  Posted by Anita, 02/05/2010 2:48pm (12 years ago)

 • Wat heerlijk om dit op deze regenachtige zondag te lezen... Ik zal zeker gaan; kan niet anders en daar bedoel ik niet mee dat ik moet, misschien ook wel, maar uit vrije wil. Heb mijn jaarlijkse Griekse zomerleven meer dan nodig. Hopelijk spoort dit anderen aan om toch naar Griekenland te gaan. Het is zo nodig!

  Posted by Anita, 02/05/2010 2:47pm (12 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments