Tijdloosheid in Griekenland

Gepost door: Corry Gepost op: 16 juli 2006 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Nog een week of twee, en mijn reisje zit er op. Al ruim zeventien weken ben ik nu weg uit Nederland. Eigenlijk kan ik het nauwelijks geloven, het voelt niet zo. Het lijkt een tijdloos bestaan, waarin het niet uitmaakt welke dag het is. Of welke maand. De soort maand meet ik af aan de bloemen die wel of niet bloeien. En aan fruit en groente dat verkocht wordt. De seizoenen voorjaar en zomer zijn geruisloos in elkaar over gegaan. Ik heb gemist wanneer het één het ander werd. Er zat ook niet zoveel logica in. Niet qua drukte (toerisme) want erg afhankelijk van wáár je zit, en die variatie was groot... Maar ook niet qua weer. Begin april kon je al op het strand liggen (Kreta), begin mei hadden we het berekoud in de bergen (Arachova) en regende het van tijd tot tijd behoorlijk. Eind mei was het warm, warm, warm (Argolida), juni superwisselvallig met behalve gelukkig ook genoeg warmte en zon: wolken, regen, storm, onweer en één keer zelfs hagel! Eind juni weer smeltend heet in Iria (Argolida-Pelop), begin juli storm en buien op Evia, en nu heerlijk zomers weer op Naxos. Waarschijnlijk ondersteunt dit voor Griekenland ook ongewone weerbeeld het rare tijdsbesef dat ik hier heb gekregen. Rationeel weet ik wel dat ik best al een tijdje onderweg ben, maar als iemand zegt dat het nog maar zes weken is geloof ik het ook. En dan nu de wetenschap dat ik over twee weken gewoon al weer thuis ben!


Vandaag, 14 juli, was ik van plan om het rondje Naxos te doen, maar toch maar uitgesteld. Het is een perfecte stranddag, ik heb een nieuw boek, en ben eigenlijk even erg lui. Dus...
Tja, en op zo'n stranddag beleef je meestal niet zo veel, maar heb je alle tijd om boeken te lezen. Het strand van Naxos-stad heeft overigens een uitzicht waar je dromerig van wordt. Aan de overkant links de heuvels van Naxos zelf, rechts van Paros. Af en toe vaart er een boot langs, op weg naar of komend van Ios of Santorini. Maar vandaag is er ook een groot zeilschip aangemeerd, die z'n passagiers waarschijnlijk heeft afgezet in de haven. En, grappig, het is het zeilschip dat ik in mei in de haven van Nafplio heb gezien. En gefotografeerd, zie archief mei.
Als ik 's avonds, na gegeten te hebben bij een super Mexicaans restaurantje hier in de straat, nog wat door het stadje wandel, beland ik ineens midden in een processie. Voorop een klein muziekgezelschap dat stemmige muziek ten gehore brengt, daarna een stuk of tien papassen in verschillende kledij, een aantal dragen iets wat op een kastje met relikwieën lijkt. En tot slot enórm veel mensen! Het blijkt dat het vandaag, 14 juli, de sterfdag is van de beschermheilige van het eiland Nikodemos. De processie trekt langs alle kerken in de stad, waarna ook nog het feest van de Heilige Maagd Maria kan beginnen.

Leesboek over Griekenland
Zaterdag ga ik niet naar het strand, maar wat shoppen in het stadje en een wandeling maken. Wanneer ik eerst nog even op het balkon zit te genieten van de eerste zonnestralen, hoor ik ineens een hard en hoog gepiep. Het lijkt wel een soort supermuis. Toch kijk ik eerst in de lucht, want muizen piepen bij mijn weten niet echt hard.. Maar geen vogel te zien. Als ik dan toch over de balkonrand ga hangen, zie ik ineens de kat van de overburen met een kleintje in haar bek. En dat kleintje is de oorzaak van het oorverdovend gepiep! Zo te zien is die het niet echt eens met deze gedwongen verhuizing... Even later herhaalt zich het tafereel met een ander kleintje. Tjonge, jonge, dat die wurmen zoveel geluid kunnen produceren. Die psipsini's bij mijn thuis kunnen dat ook, maar dat zijn geen kleintjes meer!

Ik ben een leuk en interessant boek aan het lezen over Griekenland, Reisverhalen Griekenland, uitgeverij Pandora. Vooral het lange verhaal 'Op en om de Acropolis' van Arthur Staal boeit enorm. Het verhaal is in dagboekvorm, geschreven net voordat de tweede wereldoorlog uit zal breken. De schrijfstijl is meeslepend, ook al is deze uiteraard wat gedateerd. Veel dingen herken ik van wat ik zelf heb gezien. Een aanrader!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments