Vluchtelingen in Griekse havens belagen Nederlandse truckchauffeurs

Gepost door: Corry Gepost op: 22 april 2011 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik las net een artikel over de alsmaar toenemende 'overvallen' op Nederlandse truckchauffeurs in Griekse havens. In de havens van Patras en Pireaus zijn al jaren problemen met vluchtelingen die op allerlei creatieve of hardhandige manieren proberen in een vrachtwagen te komen. Om zo tussen de lading mee te liften op de boten naar Italiaanse havens en vandaar uit verder West-Europa in te trekken. De laatste weken worden de havens overspoeld met een toenemend aantal vluchtelingen uit landen in het Midden-Oosten, met name uit Libië.

Van mijn laatste Griekenlandreis kan ik me herinneren dat we in Patras wel wat groepen zagen rondlopen op het haventerrein. Maar voor mijn lekenoog was het niet echt te herkennen als een zoektocht naar een geschikte 'verstekelingenvervoerder'. In de tussentijd heb ik al vaker artikelen gelezen over het toenemend probleem waar transportbedrijven vanuit Griekenland (en vast ook andere Zuid-Europese landen) mee te maken hebben. Het artikel in het Nieuwsblad Transport laat duidelijk zien dat het een complexe situatie is, die zonder een geïntegreerde aanpak van politiek, politie, vervoerders en havenbedrijven toch lastig te bestrijden is.

Het mijden van de havens is natuurlijk geen optie, dat begrijpt iedereen. Maar op deze manier wordt het probleem in de Griekse havens toch wel erg nadrukkelijk in de schoenen van de vervoerders geschoven. Als chauffeur is dat toch een minder prettige bijkomstigheid van een doorgaans toch leuk en avontuurlijk bestaan als langeafstandsrijder. En dan heb ik het nog niet over de aanpak van de vluchtelingenproblematiek in de landen zelf. En de vaak schrijnende situaties van de vluchtelingen die in de opvang in Griekenland belanden. Een daadwerkelijke, Europese, aanpak zou toch niet uit mogen blijven.

Lees ook: Nederlandse chauffeurs in Grieks cel vanwege verstekelingen.


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments