Vreemd gaan in de keuken

Gepost door: Corry Gepost op: 13 december 2009 | 0 Reacties

Tags:

Kikkererwten zijn heerlijk en gezond. Er worden tal van superlekkere Griekse gerechten mee gemaakt. Maar, vanavond ging ik vreemd, ik heb geen Grieks maar een Marokkaans gerecht gemaakt met deze heerlijke peulvruchten. Je kunt het gemakkelijk invriezen en op die manier altijd een lekker bijgerecht paraat hebben. Ik at de kikkererwtenschotel vanavond met kruidige merquezworstjes, heerlijk! Maar ook lekker met bijvoorbeeld gegrilde kipfilet. Doe er nog wat salade bij voor extra groente. Het recept komt uit 'De vetarme Mediterrane keuken' maar de bereidingswijze heb ik ietsje aangepast.

Over kikkererwten

Kikkererwten bevatten nauwelijks vet, ze hebben een stevige textuur en een nootachtige smaak. Je komt ze veel tegen in stoofgerechten maar ook bijvoorbeeld in soepen of koud als salade, met een dressing van citroensap, verse kruiden en een goede olijfolie. Gedroogde kikkererwten moeten altijd een nachtje in koud water weken; ze zijn ook in blik te koop en dan meteen te verwerken. Aantal calorieën per 100 gram: 110.

Marokkaanse gesmoorde kikkererwten

Voor 6 personen:

250 g gedroogd kikkererwten (1 nacht geweekt in koud water) - 1 el olijfolie - 2 uien, in parten - 2 tl komijnpoeder - ¼ tl kurkumapoeder - ¼ tl cayennepeper - 1 el korianderpoeder - 1 tl kaneel - 3 dl groentebouillon - 2 wortels, in plakjes - 115 g gedroogde en gewelde abrikozen, gehalveerd - 50 g rozijnen - 25 g amandelschaafsel (naar keuze) - 2 el fijngehakte verse peterselie - 2 el fijngehakte verse koriander (naar keuze) - zout en versgemalen peper.

Zet de kikkererwten op met veel vers water. Zet het vuur zachter zodra ze koken en schep het schuim eraf. Laat dan zo'n drie kwartier zachtjes koken tot ze gaar zijn. Hoe ouder de kikkererwten, hoe langer ze moeten koken. Proef dus even.

Verhit de olijfolie in een casuela (aardewerken stoofpan) of braadpan en bak de ui in ca. 6 minuten zacht. Voeg het komijn- en kurkumapoeder, de cayennepeper, het korianderpoeder en de kaneel toe en verhit alles 2-3 minuten. Roer de bouillon, wortels, abrikozen, rozijnen en amandelen erdoor en breng alles aan de kook.

Giet de kikkererwten af en doe ze bij de kruidige groentemix, schep alles goed om en laat het nog een half uurtje zachtjes stoven.

Strooi er zout en peper naar smaak over en roer de helft van de fijngehakte koriander en peterselie erdoor. Strooi de resterende kruiden erover en serveer bijvoorbeeld met couscous (bereidingswijze op de verpakking) en eventueel wat gegrild vlees.

205 cal p.p.

Een lekker Grieks gerecht met kikkererwten tot slot, een erg makkelijk te maken en overheerlijke soep:

Revithasoupa

Voor 4 personen:

1,5 dl olijfolie - 1 grote ui, gesnipperd - 350 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in koud water - 1 el bloem - sap van 1 citroen - 3 el gehakte verse gladde peterselie - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olijfolie in een zware pan. Fruit de uisnippers daarin goudgeel. Stort de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af met koud water. Schud ze om zodat ze goed uitdruipen. Doe ze dan bij de ui in de pan. Schep alles goed om en giet er zoveel heet water bij dat de erwten 4 cm onder komen te staan.

Breng het water aan de kook. Schep met een schuimspaan het bovendrijvende wit weg. Draai het vuur lager, voeg wat peper toe en leg een deksel op de pan. Kook de kikkererwten gaar in 1 - 1 ¼ uur.

Doe de bloem in een kommeptje en roer het citroensap er met een vork door. Schenk dit papje bij de kikkererwten zodra die door en door gaar zijn. Roer alles door en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Kook alles afgedekt nog 5-10 minuten zachtjes door; roer de erwten af en toe.

Schep om de soep te binden twee opscheplepels kikkererwten uit de pan. Prak ze fijn of draai even in de keukenmachine (niet pureren!). Roer ze dan door de soep. Voeg de peterselie toe en proef de soep. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Schep de soep in voorverwarmde kommen en giet eventueel nog wat olijfolie in de kom.

 

Uit: De Griekse keuken thuis.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments