Waaaaaaaaaaaaaaaaaah, hier sijn fissieeeeeeeeeeeeeees! Se bíjten……

Gepost door: Corry Gepost op: 27 mei 2009 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik schiet in de lach als ik er weer aan denk, bij het zien van de kleine, bijna doorzichtige visjes in het heldere water. Vorig jaar in Parga liet een blonde Amsterdamse dame duidelijk merken dat ze wat problemen had met het zwemmen in zee... De visjes hier zijn klein en schattig, ze bijten niet (denk ik) en zwemmen onrustig om me heen als ik een poosje stil blijf staan. Er gaat vrijwel geen zuchtje wind en het water is stil en helder. Op de bodem een prachtig decor van kiezels in allerlei verschillende kleuren en vormen. Half 10, er is nog niemand te zien hier op het kleine strandje vóór mijn studio. Ik geniet van de warmte van de zon op m'n vel. Het water is nog best koud (oké, ik ben een koukleum..) maar zo in combinatie met de zon sta je best lekker. Straks ga ik zwemmen!

Het is nu dinsdag 26 mei en ik ben sinds zaterdag hier in Finikounda. Een leuke kleine badplaats aan de zuidkust van de linkervinger van de Pelop. Methoni en Koroni liggen hier om de hoek. Methoni heb ik zondag bezocht, ben eventjes door het stadje (eigenlijk meer een dorp) gelopen en heb uiteraard het fort bezocht. Prachtige site, stil, groen, het deed bijna mystiek aan. Kwam ook wel door het weer, zon met een zacht briesje en wat nevelsluiers boven zee. Het Venetiaanse fort stamt uit de 13e eeuw en werd later door de Turken nog versterkt. De brug die over de droge gracht gaat (de toegang nu) is begin 19e eeuw door de Fransen gebouwd. Via wat omwegen (fort heeft dubbele muren) kom je in het fort zelf en zie je hoe uitgestrekt het eigenlijk is. Er is een kerkje, resten van Turkse baden en de Bourzitoren, het kruitmagazijn van de Turken. Het uitzicht is overal vandaan prachtig!

Koroni en Methoni liggen zo'n 35 km uit elkaar maar worden vaak als tweelingstadjes beschouwd. Ze hebben veel gemeen, zoals een Venetiaans fort, een fantastische ligging aan een zandbaai, een rijke geschiedenis en opvallende ijzeren balkons aan de huizen. In de klassieke oudheid droegen ze een andere naam: Pedasos (Methoni) en Asine (Koroni). Hun geschiedenis begint in de 12e eeuw toen de opkomende zeemacht Venetië havens aan de Griekse kust nodig had, waar hun handsschepen bevoorraad en gerepareerd konden worden. Ze hechtten groot strategisch belang aan Koroni en Mehoni en bouwden grote, sterke vestingen. Deze werden de 'ogen van Venetië' genoemd, ze konden alles op zee goed in de gaten houden.

De vesting had een Venetiaanse baas (commandant) met twee hulpjes. Het economische en sociale leven was streng gereguleerd. De gildes van ambachtslieden hadden afgebakende werkterreinen, er was een streng belastingsysteem en strenge controle op de goederenmarkt. In en rond de vestingen ontstonden welvarende minimaatschappijtjes. Ventianen en rijke Grieken woonden in de vesting, christenen, zigeuners en joden in de dorpen eromheen en de boeren op het platteland. In de 14e eeuw werden de inwoners van de vesting vrije burgers, de boeren werden beschermd en de Griekse priesters mochten ook binnen de muren hun werk doen. Ondanks de welvaart zijn aan het eind van de 15e eeuw veel inwoners naar Zakinthos en Kefalonnia gegaan, uit angst voor dreigende inval van de Turken, die in 1500 ook daadwerkelijk de beide steden innamen. In 1685 waren de Venetianen weer aan zet tot 1715, waarna de Turken tot 1825 het weer voor het zeggen hadden... (bron: Odysseegids Peloponnesos).

Vanavond eet ik heerlijk in restaurant To Karavi, met uitzicht op de haven, in het laatste avondzonnetje. Een schitterende view op de baai, aangename temperatuur, heerlijk muziekje. Ik eet auberginesalade en moussaka ('heeft mijn moeder gemaakt') en drink een werkelijk verrukkelijke rode wijn. Het leven is goed...

Woensdag 27 mei. Ik was van plan vandaag naar Koroni te gaan. Maar ik ben lui hier in Finikounda... Het weer is ook om lui van te worden, warm (al wordt het vanaf vandaag wat minder, zo'n 25 graden nog) en loom. Ik doe als sinds maandag vrij weinig. Ga 's morgens paar uurtjes naar het strand hier tegenover, als het te warm wordt terug naar het appartement (balkon heeft dan schaduw) en eind van de middag weer naar het strand. En 's avonds wandelen of het dorp nog even in. Klinkt als vakantie... en zo voelt het eigenlijk ook. Het is leuk om te zien hoe het vakantiedorpje zich opmaakt voor de zomer. Overal wordt nog gebouwd, geschilderd, tapijten gewassen, gepoetst, tuinen opgeknapt, enzovoort. De terrasjes zijn nog klein en niet druk bezet. Maar er is sinds gisteren een soort versnelde beweging te signaleren. Heeft dat te maken met het feit dat het hier morgen Hemelvaartsdag is? Ik heb me laten vertellen dat het een groot feest is in het dorp. Ben benieuwd, ik blijf in elk geval tot vrijdag en misschien wel tot zondag. Sinds vandaag ben ik ook niet meer alleen hier in dit blok, er is nóg een appartement verhuurd... Dus gaat het seizoen dan nu misschien beginnen?

Terwijl ik dit schrijf (balkon 14.00 uur) kijk ik hoe twee mannen van de gemeente (?) hier wat reparaties doen aan de lantaarnpalen. Daar zijn ze al drie dagen mee bezig. Het gaat dan ook enigszins op het dooie akkertje. Na een half uur werken, pauze. Sigaretje, rondkijken en vooral bestuderen wat er op dit balkon allemaal gebeurt. Ik onderdruk de neiging om te zwaaien. Ik volg het natuurlijk niet de hele dag, maar van wat ik tot nu gezien heb (ook vanaf het strand) is het tempo tergend traag, vraagt het werk veel overleg, moet er om de haverklap gebeld worden (voor advies??) en is het blijkbaar té zwaar om langer dan een half uur aan één stuk door iets te doen.

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments