Waarom zou je eigenlijk naar Griekenland gaan? 25 redenen…

Gepost door: Corry Gepost op: 8 januari 2012 | 12 Reacties

Tags: ,

Zo, voor alle twijfelaars ("schat, waar wil je heen dit jaar?"), onzekeraars ("zullen we toch maar naar een land zonder stakingen gaan?") en enthousiaste ambassadeurs ("ja natuurlijk ga ik weer naar Griekenland, want...") zet ik wat argumenten bij elkaar om ook dit jaar weer een of meerdere keren richting Zuiden te gaan. En dan linksaf natuurlijk, helemaal tot in de Zuidoosthoek. Naar dat grillig gevormde land met z'n vele grote en kleine tentakels en snippers in een turquoise zee. Wie vult mij aan?

Ja, natuurlijk ga ik weer naar Griekenland, om een, meerdere of al deze 25 redenen:

 1. Omdat het land een eldorado is voor natuurliefhebbers. Op één dag kun je door totaal verschillende landschappen rijden; prachtige vlaktes aan de Westkust van de Peloponnesus, hoge bergen rond Olympia, spectaculaire vergezichten in Arkadia, glooiend groen landschap in Argolida. En natuurlijk een goudgeel zandstrand aan de Oostkust, in een bergachtig decor.
 2. Omdat Griekenland (bijna) het jaar rond een heerlijke bestemming is. Wandelen doe je in het voorjaar, als het groen van het landschap wedijvert met een knalblauwe droge lucht, de gele brem langs de wegen en de vele kleuren van andere voorjaarsbloeiers het grijsgroen van kleur voorzien en als de temperatuur overdag zo heerlijk aangenaam is. Luieren, zonnen en zwemmen in de zomer, in de meest blauwe zee die je je kunt voorstellen, met een heerlijk briesje om de boel wat te verkoelen. En in het najaar, dat tot december duurt, is het water nog lang warm, doet de zon het op z'n best tot diep in oktober en kun je genieten van de rust en de beweging als de Grieken hun olijven en druiven gaan oogsten.
 3. Omdat de bevolking doorgaans heel gastvrij is en je graag zal uitnodigen om een hapje te proeven, mee te klinken tijdens een feestje en je tegoed te doen aan al het lekkers dat op tafel staat.
 4. Omdat het licht in Griekenland zo betoverend is. Iedereen die vaker gaat zal dat beamen, het overvalt je zodra je de vliegtuigtrap af loopt of met je auto van de boot rijdt in Igoumenitsa of Patras.
 5. Omdat de doorgaans zo duidelijk aanwezige levensvreugde aanstekelijk werkt. Of je wilt of niet, je humeur knapt automatisch op als je door Grieken omringd bent.
 6. Omdat verleden en heden er altijd hand in hand gaan. Naast antieke oudheden treft je moderne loungecafés aan, in oude theaters worden hedendaagse voorstellingen gegeven en er wordt door kinderen en volwassenen gespeeld en geleefd naast en op oude ruïnes.
 7. Omdat de warmte van de zon al in het voorjaar je haren kleurt, je energiepeil verhoogt en (mits met mate) je zo'n lekker bruin kleurtje geeft.
 8. Omdat je er heel gemakkelijk op de bonnefooi naar toe kunt, en dat zo avontuurlijk is.
 9. Omdat er zoveel kust, strand en kades zijn. En het zo heerlijk is om 's avonds te eten aan de kade, met een kabbelende zee en een ondergaande zon als decor.
 10. Omdat je in het land bent waar de democratie is ontstaan, waar goden tussen de mensen hebben gewoond, de mythen allemaal worden geloofd en veel beroemde filosofen, geneeskundigen en wiskundigen ons wereldbeeld in grote mate hebben beïnvloed.
 11. Omdat er zoveel keus is in verblijf, van luxe hotel tot eenvoudige kamer en van een prachtige camping op een superplek tot een grote bungalow in een olijfboomgaard.
 12. Omdat het Grieks zo zuidelijk klinkt en zo heerlijk onbegrijpelijk (voor wie de taal niet kent).
 13. Omdat je er zo lekker kunt eten. Puur, authentiek en meestal met verse ingrediënten. De groenten komen uit de eigen moestuin, het vlees van een neef met een boerderij, fruit van een bevriende teler in de buurt en de vis wordt gevangen door de lokale visser. In veel dorpen en in stadsbuurten krijgen veel winkeliers zoals de groenteboer, kaashandelaar, visboer en slager de spullen ook vaak nog uit de buurt.
 14. Omdat de verse kruiden en wilde groenten om de hoek groeien en in veel Griekse keukens dagelijks worden gebruikt.
 15. Omdat je 's morgens de zon kunt zien opgaan vanuit de zee in het Oosten en 's avonds in zee kunt zien zakken aan de Westkust. En dat vaak niet eens zo heel lang rijden is (op een van de eilanden of op de Peloponnesus bijvoorbeeld).
 16. En omdat die zonsondergangen spectaculair zijn.
 17. Omdat je in je vakantie het meest geniet van onverwachte verrassingen. En die doen zich bijna altijd voor. Het licht kan uitvallen (heel romantisch), je hebt onverwachte huisdieren (echt, hagedissen zijn héél aardig), de buren zijn nogal luidruchtig (alle reden om lange avonden aan het strand of op het terras door te brengen), er wordt een spontaan openluchtconcert georganiseerd (lokale muziek of een internationale bekendheid die er op vakantie is) of in je hotel blijkt een bruiloft te worden gevierd (meevieren dus).
 18. Omdat een mens gewoonlijk geneigd is een medemens te helpen die in de misère zit. En wie kun je nu beter helpen dan mede-EU-burgers met zorgen? Door een mede-EU-land te ondersteunen ondersteun je indirect ook een beetje jezelf, toch?
 19. Omdat het fantastisch is te varen tussen de vele eilanden, kusten aan je voorbij te zien glijden, te raden welk eiland er links opdoemt en rechts alweer voorbij is en voortdurend alert te zijn op een opspringende dolfijn, een passerende veerboot of een zwierende zeilflottielje langs de kust.
 20. Omdat er zoveel te lezen valt over Griekenland, z'n verleden, bijzondere romances, grote wijsgeren, intriges en heerlijke ontspannen 'ik vertrek'-story's.
 21. Omdat er zoveel te kiezen valt. Gaan we naar het altijd zonnige en heel gevarieerde Kreta, een tochtje langs de witte Cycladen, oversteken naar een van de eilanden voor de Turkse kust, de ruige natuur van Zagoria, het binnenland van Griekenland, de Pilion of het hartje van de Peloponnesus? Of een strandvakantie in Chalkidiki, langs de Olympische kust of op een van de eilanden in de Ionische zee?
 22. Omdat het Griekse leven zich op straat afspeelt en je daardoor snel betrokken raakt bij de dagelijkse dingen.
 23. Omdat Grieken vaak echt in je geïnteresseerd zijn en je het hemd van het lijf vragen. Hoe oud je bent, wat je voor werk doet, hoeveel je verdient, of je kinderen hebt, wat die doen, waar je woont, hoe duur de sinaasappels daar zijn, wanneer je met pensioen kan, hoe het met Cruijff gaat, en met Ten Cate, en met Seedorf, en met Maxima, en met ...
 24. Omdat je je altijd weer verbaast over het gemak waarmee musea ineens toch gesloten zijn (geen geld voor suppoosten), een restaurant van de een op de andere dag wordt gesloten (lotto gewonnen), de politiek het straatbeeld en gesprekken blijft beheersen (en toch een en al ontevredenheid, het heeft blijkbaar geen invloed) en geen huis, weg of overheidsgebouw ooit echt af lijkt te zijn.
 25. Omdat, als land en bevolking je echt raken kan, Griekenland altijd in je hart zal blijven.

 

boot

Lefkas

oudheid

Monemvasia

Kefalonia

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • www.drascombe-trizonia.nl

  Posted by Gijs van Kemenade, 14/02/2013 8:50pm (9 years ago)

 • Hallo,
  Heerlijk om op de blog terecht te komen. Wij zijn ook erg veel in Griekenland geweest sinds 1983 ruim 20 keer. Hele goed Griekse vrienden.
  Ga door met je blog!

  Posted by Gijs van Kemenade, 14/02/2013 8:49pm (9 years ago)

 • Heb eigenlijk geen enkele reden om niet te gaan. Ik houd van Griekenland. Ben in het voorjaar een heerlijke week naar Chrysí Aktí bij Chania, Kreta geweest. Helaas zit er niet meer in ;)

  Posted by Lieneke, 12/06/2012 1:25pm (10 years ago)

 • Onze site is www.agiagalini.be Was blijkbaar niet op de post te zien, groetjes nogmals van Paul

  Posted by paul hanne, 07/02/2012 2:36pm (10 years ago)

 • Prachtige redenen: ik had er zes: licht, warmte, bergen, zuivere lucht, hartelijkheid bewoners en oudheidkunde. Grotendeels vind je de jouwe er ook in terug. Bezoek eens onze website! Liefs van Paul

  Posted by paul hanne, 07/02/2012 2:35pm (10 years ago)

 • omdat het zo'n waardevol land is. Verken, ontdek en geniet.

  Posted by Yvon, 18/01/2012 6:17pm (10 years ago)

 • Leuk dat jullie de redenen verder hebben aangevuld, bedankt!

  Posted by Corry, 15/01/2012 9:35am (10 years ago)

 • Leuke website corry,heb het weekend even wat te lezen,en wat betreft griekenland zijn wij er al 20 jaar aan verknocht,heerlijk om weer bij onze griekse vrienden te zijn,daarom gaan wij deze keer voor 4 wkn naar het mooie kreta.
  Groetjes van sonja en Leo.

  Posted by Leo en Sonja., 14/01/2012 11:48am (10 years ago)

 • Omdat het op "ons"eilandje thuiskomen is; weinig toeristen en leven tussen de grieken;
  Omdat Griekenland onder je huid zit en je niet goed kan uitleggen waarom, het is een gevoel;
  Omdat inderdaad de tomaten zo lekker zijn;
  Omdat de zon en de warmte een weldaad is voor lichaam en ziel;
  Omdat niet alleen de zon, maar vooral ook de mensen warm zijn;
  Omdat de mensen die ik ken, hardwerkende mensen zijn; desondanks gaat het levenstempo siga-siga;
  Omdat de muziek zo mooi is, en jong en oud vaak samen genieten bij een concert.  Posted by Pavlina, 12/01/2012 4:53pm (10 years ago)

 • Omdat het in mei overal naar sinaasappelbloesem, oregano en tijm ruikt.
  Omdat ik me altijd welkom voel.
  Omdat ik zo heerlijk rustig achter een tractor met sinaasappelen kan blijven sukkelen.
  Omdat alle vrije katjes zo lief en mooi zijn.
  Omdat iedereen altijd tijd heeft voor een praatje, soms midden op straat en de anderen daarachter dan gewoon even blijven wachten.
  Omdat het hele dorp de buschauffeur komt helpen, de bus door de nauwe straatjes te loodsen, als er weer eens auto\'s geparkeerd staan waar ze niet mogen vanwege de bus.
  Omdat oma met kleinzoon danst met Pasen en andere feestdagen.
  Omdat iedereen alles met iedereen deelt. Citroenen voor de buurvrouw, vlees voor ons. Olijfolie voor een vriend in Athene, schoenen voor ons.
  Omdat het vandaag vandaag is en morgen morgen.

  Posted by Karen de Vries, 09/01/2012 7:49pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments