Wandelen van Kardamyli naar Petrovouno en Proastio

Gepost door: Corry Gepost op: 5 juni 2009 | 0 Reacties

Tags: , ,

Dinsdag 2 juni. Gisteren heb ik de wekker op.7,30 uur gezet. Vandaag ga ik vroeg wandelen. Eigenlijk gekkenwerk in je vakantie, maar alla. Na ontbijt en koffie is het half 9 als ik op pad ga. Ik heb de Sunflower wegwijzer 'Peloponnesus' gekocht, van Michael Cullen. Was er zelfs in het Nederlands, en bevat veel auto- en wandeltochten, vaak ook in combinatie. En er staat veel info in over wat je onderweg ziet. Leuk boekje.

Behalve dat het dus nog vroeg is, is het ook bewolkt. Komt dat even goed uit! Ik had al zo'n vermoeden dat het weer heel anders was, vannacht stormde het zo dat ik om half 3 nog m'n bikini van het wasrekje ben gaan halen, uit angst dat hij anders de zee in zou vliegen. En ook nu nog (al waait het niet veel) is het water onrustig.

Het worden dan wel wat minder stralende foto's vandaag, maar een iets lekkerder tochtje.. Al na een kwartier moet ik volgens de routebeschrijving links de weg af en een kalderimi (ezelpad) op. Het is een breed pad dat gestaag naar boven klimt. Al snel heb ik een heel aardige view op Kardamyli. Het is druk hier op het pad, met vliegende en kruipende mede 'weggebruikers'. Helaas denken veel vlinders en bijen dat ik een bloemetje ben.. Met het boekje hou ik ze een beetje op afstand en klim onverstoorbaar verder. Ik moet goed opletten waar ik loop, de ondergrond is behoorlijk 'hobbelig'. Ik vraag me ineens af of ezels nooit struikelen?

De eerste 'bestemming' is het dorp Petrovouno, of te wel 'stenige berg' of zoiets. Het is er uitgstorven, op een paar katten en een blaffende hond na. Ik loop links om het dorp heen (links zie je de Agia Sofia kerk, waar ik in 2006 langs gewandeld ben; andere route) en neem de eerste betonnen weg naar boven, volgens het boekje. De betonnen weg gaat later over in stenen en eindigt in een olijfboomgaard. Ik volg braaf de rood-witte wegwijzer op de bomen en stenen en loop tussen de olijfbomen verder. Behalve kruipend en vliegend gezelschap komen er nu ook springende beestjes op mijn pad. Héél veel sprinkhanen (al zijn ze niet groen maar beetje bruinig?) die het maar druk hebben terwijl ik hun pad doorkruis. Het is inmiddels behoorlijk warm ondanks de bewolking, ik zweet me suf.. Hoe zou het zijn als de zon schijnt??

Geurende kruiden

Zo te zien is het ook een 'bike-route', getuigen op strategische plekken opgehangen bordjes. Moet ik toch niet aan denken, ook al is het op een mountainbike. Als ik de beschrijving van het boekje er weer bij pak, zie ik dat ik toch van alles heb gemist. En blijkbaar vooral het juiste pad. Hmmm. Ik blijf rood-witte tekens zien, dus het leidt vast wel ergens naar toe. Ik ga echt niet terug. Hoe zou het toch komen dat ik zo vaak het spoor bijster raak als ik zo'n beschrijving volg?? Geef mij maar een kaart, is veel handiger (alhoewel hier..). Ik bedenk me wel dat ik 'vroeger', toen ik nog in het toerisme werkte, zelf veel van die routebeschrijvingen heb gemaakt. Zouden mensen dan ook wel eens verdwaald zijn..? (heb geen klachten gehad overigens..).

Ineens zie ik overal gekleurde buisjes liggen op het paadje en er naast. Als ik goed kijk, zijn het halve buisjes. Patronen! Hier wordt gejaagd... Ik hoop niet vandaag!

De route vervolgt al snel door een dicht struikgewas van kruiden en heesters en temidden van allerlei soorten bomen (helaas ken ik alleen van cypressen de naam..). Het ruikt fantastisch en ik herken in elk geval al lavendel, salie en tijm. Veel staat prachtig in bloei, maar vooral de geuren zijn indrukwekkend. Helaas heb ik geen geurcamera (bestaat die al?) dus ik kan de geuren niet delen. Ze zijn wel opgeslagen in mijn hoofd, ik hoop dat ik ze weer ruik als ik de foto's bekijk! Eigenlijk zou ik ook graag eens een route wandelen met iemand die alle planten, en dan vooral de wilde eetbare, herkent en me bovendien kan vertellen hoe ik die het beste kan bereiden. Er zijn zoveel verschillende! Ik ga er in elk geval eens een bosje kopen op de markt hier ergens, de bereidingswijze van spinazie zal wel kunnen. En er moet in elk geval olijfolie in en citroensap. En misschien ook wat dille.

Het pas is smal en stenig en weer realiseer ik me dat ik toch echt beetje moet opletten niet te struikelen. Ik ben nog niemand tegengekomen, dus moet er niet aan denken dat ik val! Ik heb wel altijd het telefoonnummer van mijn accommodatie bij de hand als ik zo op pad ga. Je weet ten slotte maar nooit.

Na een poosje kom ik op een smalle asfaltweg uit die naar het dorp Proastio leidt. Ik wandel wat door de kronkelige straatjes in het plaatsje en geniet van de rust. Volgens het boekje was dit ooit een flinke stad, groter dan Kardamyli, met een bisschopszetel. Er zijn ruim 15 familiekapellen en een groter parochiekerk. De huizen zijn gebouwd van het lokale, poreuze gesteente (zou het niet vochtig zijn binnen?). Het was een rijk dorp, waar zijn ligging (hoog op de berg en verscholen voor piraten die regelmatig aan land kwamen hier) wel aan bijgedragen zal hebben. Als ik het dorp uit loop, pak ik de routebeschrijving weer op en ga rechtsaf naar beneden, bij het wandelbordje 'Kalamitsi'. Het paadje maakt zijn belofte van stijl dalend meer dan waar, ik blijf af en toe stil staan om van het uitzicht te genieten. Lopen en kijken gaat hier zeker niet samen!

Het eindigt op de weg van Stoupa naar Kardamyli en ik ga rechtsaf naar Kardamyli. Je kunt eventueel nog links naar beneden naar de baai van Kalamitsi. Volgens het boekje staat meteen bovenaan deze weg het huis van Patrick Leigh Fermor, de schrijver van het beroemde boek 'Mani'. Om kwart over 11 ben ik weer terug in de studio en roept de koffie!

De avond breng ik voor een deel door op het terras van mijn inmiddels favoriete café, Tikla café, bij de kleine vuurtoren. Even wat opzoeken op internet, paar mailtjes versturen en genieten van de heerlijke rode wijn die ze hier hebben. En aangezien de tijd vliegt is het al ruimschoots donker als ik inpak en de 50 meter terugloop naar mijn studio. Ben er nog niet uit wat ik morgen doe. Dagje strand of op weg naar Neapoli en daarna Kythira?

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments