Zon, zee en strand en voetbal- Valtos Beach bij Parga

Gepost door: Corry Gepost op: 9 juni 2008 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondag vertrekken we uit Nidri voor een klein weekje zon/zee/strand aan de kust bij Parga en/of Sivota. Het is bewolkt en als we de brug van Lefkas naar het vaste land over rijden begint het te regenen! Na Preveza knapt het gelukkig wat op. We rijden een schitterende route langs de kust en besluiten in eerste instantie naar Parga te rijden. Omdat we een paar dagen aan het strand willen liggen (als het weer maar mee wil werken..!) rijden we eerst naar Valtos Beach, net buiten Parga. Je kunt dan te voet over de berg naar Parga zelf, om bijvoorbeeld te eten of op terras te zitten.


We zijn er rond half 12 en het is zeer bewolkt en eigenlijk bijna koud.. Niettemin, we gaan er voor en zoeken toch hier een appartement. Mazzel, we kunnen in de loop van de middag een splinternieuw appartement nemen bij Vekiosclub, een complex van studio's meteen aan het strand. Er is een café bij, een restaurant en een klein zwembad. Leuk, een studio met uitzicht op zee en zo'n 15 meter van het strand. En inmiddels schijnt de zon volop, dus komt vast goed, We gaan alvast naar het strand en hopen dat het appartement inderdaad eind van de middag klaar is. Als we even gaan kijken hoe het er uit ziet, zijn ze de bedden in elkaar aan het zetten en de lampjes aan het monteren... En dat moet over een paar uur verhuurbaar zijn? 

Rond half zes, na een heerlijk middagje zon op het strand gaan we kijken. Vanaf het strand waren de vorderingen te zien en de schoonmaaksters zijn vertrokken. En inderdaad, het is klaar! Wow, en hoe. Super zeg, alles nieuw en schoon. En compleet! On-Grieks compleet eigenlijk, tot en met de waterkoker toe... Hier blijven we tot vrijdag, laat de zon maar komen!
 
De ene foto is afscheid van ons uitzicht op Lefkas (Nidri-appartementen 'Nidri Bay'). Mijn reismascotte op het balkon. De andere foto is ons uitzicht vanaf ons terras in Valtos.

Grieken en het milieu
Tot voor kort maalden de Grieken absoluut niet om het milieu, althans niet om de gevolgen van hun gedrag voor het milieu. Al in 2006 viel me wel op dat er steeds meer over het milieu en de opwarming van de aarde op TV en in de kranten/tijdschriften kwam, maar echt concrete veranderingen vielen niet te bespeuren. Nog steeds leken bermen en open vlakten vaak een soort vuilnisbelt, brandden lampen in alle kamers van soms (bijna) lege huizen en stonden auto's altijd met ronkende motor en gevarenlichten aan naast een terras, waar de eigenaar zijn frappé zat te drinken. Diverse overheidscampagnes ten spijt, het gedrag van een volk verander je niet zo maar een, twee, drie. En nu dit jaar vallen we van de ene verbazing in de andere. Als eerste zagen we in en rond Sivota en in de Zagoria-regio vrijwel elke dag een ‘Paliatis' (iemand die oude spullen ophaalt/verkoopt) in zijn pickup of kleine vrachtwagen rond rijden. Via de megafoon motiveerde hij de bewoners om hun oude wasmachines, TV's, ijzerwaren, hout, en overige overbodige zaken aan hem mee te geven. Of te wel een soort rijdende inname van de milieustraat... Meestal lag er al van alles op of in de wagen. En, ik heb nog nooit zo weinig troep in de bermen, tuinen en groengebieden gezien! Het was gewoon schoon overal!

Verder is men nu massaal gevallen voor de spaarlamp. Ik heb nauwelijks nog een ‘gewone' lamp met gloeilampen gezien. Hier en daar een halogeenspotje daargelaten, waren alle lichtpunten voorzien van grote, lelijke en zeer onflatteus licht uitstralende spaarlampen... Zelfs in Monodendri, waar de kamer prachtig ingericht was met veel hout en authentiek ogende, antiek-achtige lampen. Maar die lampen (art-decostijl) waren wel voorzien van een fors uitstekende spaarlamp! En ook hier, in Valtos in het supernieuwe appartement, louter spaarlampen. Ik heb inmiddels een paar Griekse tijdschriften gekocht en in twee daarvan zag ik op de voorpagina al opmerkingen over milieuartikelen. Wie weet, wordt het nog wat met de Griek en het milieubewustzijn!


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments