Dromen van een sabbatical? Niet doen… gewoon regelen en gáán!

Gepost door: Corry Gepost op: 30 december 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

We nemen ons weer van alles voor deze dagen. Karrenvrachten vol goede voornemens, meer of minder concrete plannen en tal van ideeën passeren de revu tijdens de oudejaarsfeesten en nieuwjaarsborrels. Bij velen staat een sabbatical al járen op het lijstje. Maar ja. Niet zo handig dit jaar. Te druk. Kan niet weg van m'n werk. Krijg nooit een half jaar vrij. Kan ik mijn familie en vrienden toch niet aandoen. Wat moet ik met mijn huis en huisdieren? Tja, ik zou heel graag willen, maar het gáát gewoon niet... Te veel argumenten om op te noemen heb ik al gehoord de afgelopen jaren, wanneer ik vertelde dat 2006 mijn jaar zou zijn. Een half jaar vrij en bijna vijf maanden naar Griekenland. Nou geloof me, natuurlijk is het een heel gedoe, en moet je echt wel wat regelen van te voren, maar vrijwel alles is te doen. Maar het is allemaal gelukt en ik heb een superjaar achter de rug, met veel voorpret, lang nagenieten, en natuurlijk de fantastische reis van half maart tot augustus. De titel van mijn eerste bijdrage aan dit weblog was 'hoe inspirerend is een sabbatical in Griekenland'. Het antwoord kan ik nu geven: Héél erg inspirerend!
Steeds als ik naar mijn foto's kijk, kriebelt het weer. Ik krijg zin om weg te gaan, om Grieks te koken, om vrienden uit te nodigen, om op terras te gaan zitten (ja vandaag even niet hoor, hier in Nederland, maar in Athene wordt het morgen zonnig en 12 graden..), om nieuwe plannen te maken, of om éven, heel even, terug in de tijd te reizen.


Referentiekader
Voor wie gewoonlijk niet langer dan een week of twee vakantie heeft, is het misschien niet voor te stellen hoe het is om zes maanden vrij te hebben. Zes maanden je eigen dag indelen, leven op het ritme van jezelf en wat je toelaat, zes maanden vakantie van de dagelijks bestaan. Dag tegen werk, familie, vrienden en vertrouwde omgeving. Weg uit je eigen referentiekader. En om helemaal los te komen hoef je echt niet op wereldreis. Volgens mij is België of Frankrijk al ver genoeg, als de omgeving maar anders is. Maar feit is dat er echt een verschil moet zijn met je dagelijkse omgeving, om los te komen van het vertrouwde. Griekenland was voor mij een perfecte bestemming, veelzijdig, redelijk dichtbij en toch ver weg, héél anders dan Nederland, en een superklimaat.
Terwijl ik dit stukje schrijf heb ik via internet mijn 'vertrouwde' Griekse zender EllinikosFM opstaan. Tal van bekende (en ook nieuwe) liedjes komen langs. Mmmm, zonder moeite waan ik me weer terug. (de kletterende regen op het dak moet ik wel even wegdenken..)

Dus, gewoon doen!
Daarom voor iedereen die droomt, stop er mee en word concreet. Hoeft niet dit jaar, hoor, want ja, beetje sparen is gewoonlijk wel nodig. Zowel tijd als geld in mij geval. Maar beslissen dat je het gewoon gaat doen, en zo mogelijk wanneer, is al een belangrijke stap. De vast nog te voorschijn springende hobbels kunnen echt wel een keer worden genomen. Overigens ben ik wel eerlijk, mijn werkomgeving (overheid) staat open voor dergelijke initiatieven. Ik heb veel zelf geregeld (o.a. vervanging), maar de randvoorwaarden waren aanwezig. Daar ben ik zeker blij mee, voor mij waren er geen problemen bij terugkeer. Ik ben 1 oktober weer gaan werken, en inmiddels weer al volop 'in bedrijf'. Maar ik heb ook vrienden die de stap namen om ontslag te nemen en te gaan reizen, in de vaste overtuiging dat ze bij terugkeer weer een plekje zouden vinden (na twee jaar!) wat ook gebeurd is. Sterker nog, twee jaren later vertrokken ze wéér voor vijf maanden, nu met hun dochter van anderhalf!

Ik wens iedereen met of (nog) zonder concrete plannen een gezond en avontuurlijk 2007 toe!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments