Filosofie

Gepost door: Corry Gepost op: 22 mei 2011 | 0 Reacties

Tags:

Mei is de maand van de filosofie. Het woord roept bij mij allerlei associaties op. Allereerst natuurlijk de oorsprong van het woord, afkomstig uit het Grieks. Filos = vriend, filáo = zoenen, sophos = wijsheid. Filosofie is dus zoiets als 'de wijsheid omarmen'. Vrij vertaald. Maar wat is wijsheid? En op welke manier kun je wijsheid omarmen en in je dagelijks leven toelaten? Een onderwerp om even over te filosoferen.

Steeds vaker lees ik in de bio's van schrijvers, recensenten of wetenschappers dat ze behalve technicus, psycholoog of sterrenkundige ook filosoof zijn. Nu wil ik niet beweren dat het een het ander uitsluit, maar ergens is het ook een paradox. Kennis is de optelsom van de je (door studie) eigen  gemaakte informatie, je in de dagelijkse praktijk opgedane ervaring en het steeds goed kunnen toepassen van beide. Een filosoof denkt in mijn beleving vooral veel na en bezit een soort oerwijsheid die veraf staat van de hedendaagse problemen. Toch? Je komt de combinatie wetenschap en filosofie steeds vaker tegen. Wat beweegt een rationele wetenschapper om filosofie als bijvak (of extra studie) te kiezen? Welke antwoorden op welke vragen wil hij daarin vinden?

Het domein van de filosofie fascineert me mateloos. De leer van het vragen stellen, van reflecteren op wat je ziet en meemaakt, van zoeken naar betekenis, naar verbindingen die nog niet zichtbaar zijn maar waarvan je de aanwezigheid soms al kunt voelen. Ik vraag me wel eens af of we ons tegenwoordig nog wel voldoende vragen stellen bij de wereld om ons heen. Gaan we nog wel nieuwsgierig door het leven? Willen we de ander nog wel leren kennen? Proberen we nog te doorgronden wat er gebeurt en wat we daar van vinden, of accepteren we te gemakkelijk wat komt en is, en zien we de werkelijkheid als een gegeven, als een lot dat zich openbaart. Zonder daarbij te bedenken dat alles altijd ergens door komt en ergens toe leidt.

Ik neem me voor hier vaker bij stil te staan. Meer oog te hebben voor de redenen waarom iets is zoals het is en gebeurt wat er gebeurt. Vaker na te denken over de achtergronden van situaties en ontwikkelingen en me af te vragen wat ik er van vind en wat ik ermee ga doen. En wie weet leidt dit dan nog eens tot wijsheid in de ware zin van het woord. Een oud gezegde luidt dat de wijsheid met de jaren komt, laat ik me dan nu vast voornemen deze van harte te omarmen!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments