Om je vingers bij af te likken..

Gepost door: Corry Gepost op: 24 november 2010 | 1 Reacties

Tags: , ,

Ik zal het maar meteen bekennen, ik heb een hekel aan vieze vingers. Ik was zo'n kind dat niet wilde kleien, een afkeer had van vingerverven en geen snoepjes uit een bak ondoorzichtig water wilde opvissen. Ik griezelde al bij het idee! Mijn handen moesten en moeten gewoon schoon blijven. Ik heb geen smetvrees of zo, dat m'n handen misschien vol bacteriën zitten kan best, maar die zie ik dan in elk geval niet. En voor ik ga koken of eten, was ik gewoon braaf mijn handen... En toch, er is een uitzondering op het geen-vieze-handen-beleid en dat is het eten van gamba's, scampi's of ander lekkers dat je met je handen moet eten...

Dan vervalt als bij toverslag alle afkeer en gegriezel, dan trek ik aan een kippenpoot, pel de schillen van de gamba's en doop mijn vingers in de saus om een o zo lekkere scampi eruit te vissen. Het voelen speelt een grote rol bij het genieten in dat geval. Heerlijk, heerlijk om je vingers aflikkend (en o ja soms ook even in het bakje citroenwater) verder te gaan met het slobberen van je wijn en het op gang houden van het gesprek met je disgenoot. Zodra de laatste garnaal naar binnen is en het laatste stukje brood in de saus is gedoopt zorgen servet, water en zeep voor de eindoplossing en zijn mijn handen weer om te schudden.

Een paar weken geleden had ik een Grieks etentje georganiseerd voor vrienden en familieleden. Veel plezier tijdens de voorbereidingen (recepten zoeken, boodschappen doen, huis voorbereiden) en vooral tijdens het koken. Diverse gerechten had ik al wat eerder gemaakt en ingevroren, zoals de pasteitjes (spanakopita, tiropita, kreatopita), de gehaktballetjes en de kipschotel (kokkinisto). Andere gerechten heb ik de dag ervoor en de morgen van het eetfeestje gemaakt, waaronder bietjessalade, de fava en garides youvetsi. En vooral dit laatste gerecht was een feestje, een heerlijk gevis met je vingers naar garnalen-met-staartje in tomatensaus...

Voor de liefhebbers van eten met je vingers, hierbij het recept.

Garides youvetsi - garnalen met tomaat en feta

4/6 personen: 3 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - ½ rode paprika, in blokjes - 675 g rijpe tomaten, in stukjes gesneden (of goede bliktomaten)  - snufje suiker - 1 tl gedroogde oregano - 450 g gepelde (op het staartstukje na) rauwe reuzengarnalen of gamba's, indien uit de diepvries geheel ontdooid - 2 el fijngehakte verse platte peterselie - 75 g feta, in blokjes - zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui in enkele minuten glazig. Voeg de blokjes paprika toe en bak ze onder af en toe roeren ca 3 minuten.
Voeg al roerend de stukjes tomaat toe, met suiker en oregano. Breng alles op smaak met zout en peper. Smoor het 15 minuten op laag vuur, onder af en toe roeren, tot de saus iets is ingedikt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de garnalen en de peterselie door de saus. Schep in een ovenschaal en strooi er blokjes feta over. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
Serveren met (stok)brood als het een buffet- of voorgerecht is (6 personen) of met rijst en een salade als hoofdmaaltijd (4 personen).

De naam 'youvetsi' komt van de ronde ovenschaal zonder deksel, gemaakt van geglazuurd donkerrood aardwerk, waarin het gerecht vroeger van oudsher werd bereid.

Bron: De Griekse keuken thuis -Rena Salaman

Kijk voor méér Griekse recepten op de receptenpagina.


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Wel wel ,Corry, 'het was een ontdekking dat je een web hebt .
    Ja hoor , ik heb ook moeten leren met vingers in het eten te zitten want dat mocht niet bij de Zusters van Maria , daar mocht je ook niet met de ellebogen op tafel leunen !:)
    M'n belgische genodigden keken ietwat verbaasd over de tafelgewoontes op Paasdag maar na een paar glaasjes, waren ze volledig aangepast en vonden het leuk met hun vingers te eten en maakten er foto's van om eens elders te tonen hoe prettig het er kan aan toe gaan zonder omhaal .
    'k Ga je recepten doorsturen hoor en ze zelf ook gebruiken !:)


    Posted by jenny, 25/11/2010 8:58pm (8 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments