Reizen door het lezen van een boek

Gepost door: Corry Gepost op: 16 oktober 2005 | 0 Reacties

Tags: ,

Het lezen van reisliteratuur is als astraal reizen. Relaxed, in je stoel, bed of waar dan ook jezelf verliezen in avonturen, uitdagingen en ellende van anderen. En dan bedenken, zou ik ook… De Peter Mayles van tegenwoordig gaan overal heen, niet alleen naar Frankrijk. Ze verbouwen huizen en kastelen in Italië, beginnen een nieuw leven in Spanje, trekken langs paradores in Portugal, beginnen een hotel in een medina in Marokko en reizen langs oude herinneringen door Griekenland. Natúúrlijk is het allemaal wat overdreven en zijn ze uiterst ontspannend of uiterst wanhopig, maar het lezen is niettemin soms heel inspirerend.

Met een reis naar Griekenland voor de boeg staan natuurlijk diverse ‘Griekse’ boeken op mijn lijstje. Ik heb er al veel gelezen, maar nog meer te gaan. Voor wie ook af en toe astraal in Griekenland wil vertoeven, hieronder een paar heel aardige als aanbeveling. ‘

Mijn huis in Griekenland’ van Austen Kark. Hij en zijn vrouw kopen na jarenlange Griekenlandervaring een vervallen huis in Nafplio op de Peloponnesus. Kark leert de Grieken nu pas echt goed kennen: een stoet van vriendelijke loodgieters, architecten, bouwvakkers en dakbedekkers sloft dagen, máánden de trappen op en af. Zittend op zijn drempel, met uitzicht op de purperen bergen en de felblauwe zee, haalt hij er zijn schouders over op. Want de grootste problemen van het leven in Nafplio zijn het wachten op een bouwvergunning en het zoeken van een schaduwrijk plekje voor een goed glas wijn. En natúúrlijk loopt het niet allemaal van een (nieuw) leien dakje… Beetje voorspelbaar, maar toch leuk om te lezen.

‘Honderd deuren’ van Maria Stahlie. Een verrassend boek van een top schrijfster, dat gaat over de 18-jarige Mirjam Ciecierzky die voor een periode van negen maanden op een klein Grieks eiland zal vertoeven. Een tijd van kleuren, zomerstormen, begrafenisrituelen, vliegende olijven, authentieke bewoners en een wonderlijke verzameling buitenlanders. Samen met de 16-jarige Lucien, haar eilandgids, leert ze de invloed van de winter op de eilandbewoners kennen en maakt ze van nabij mee hoe de 84-jarige boer Dimitri het einde van een tijdperk aan den lijve ondervindt. Lees en leef mee!

Van een heel ander genre is ‘De zelfmoord van Che’ van Petros Markaris. Het is een boek uit een serie over Commissaris Kostas Charitos en speelt zich af in Athene in het jaar vóór de Olympische Spelen. Het jaar waarin Athene één grote bouwput is en alles erop is gericht de bouwwerkzaamheden af te ronden voor medio augustus. Kostas Charitas is herstellende van een ziekte als hij op TV ziet hoe een bekende zakenman zich tijdens een live televisieprogramma door het hoofd schiet. Wat is er aan de hand? En waarom maken kort daarna een parlementslid en een journalist, ook een eind aan hun leven? Hebben deze sensationele moorden met bouwfraude te maken? In zijn oude fiat rijdt Commissaris Charitas door de stad, op zoek naar de waarheid. De zoektocht brengt hem bij bouwvakkers uit Albanië, firma’s en moderne kantoorkolossen, en in oude verpauperde stadswijken. Verrassende ontknoping! Dit zijn er drie als voorproefje.

De komende weken nog een aantal lezenswaardige boeken, onder andere van Tessa de Loo Eleni Cage en Imme Dros. Zelf op zoek naar een reisboek? Er zijn talrijke boeken tweedehands te koop tegen een aantrekkelijke prijs. Zoals via www.boekwinkeltjes.nl. Een aantal Grieks gerelateerde boeken die te koop zijn staan elders op deze site.


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments